ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγρότες: Τα τρία μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση – Τι θα γίνει με αποζημιώσεις και αγροτικό πετρέλαιο

Αγρότες: Τα τρία μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση – Τι θα γίνει με αποζημιώσεις και αγροτικό πετρέλαιο

Σε μία προσπάθεια να μετριαστούν οι αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου που έχει βγει στους δρόμους και απειλεί με κλιμάκωση

Σειρά παρεμβάσεων για να στηριχθεί ο αγροτικός κόσμος εξετάζει η κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις που τα τελευταία 24ωρα έχουν ενταθεί.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε πως οι αγρότες έχουν δίκιο που διαμαρτύρονται για το αυξημένο κόστος παραγωγής.

Τα τρία μέτρα που εξετάζονται είναι τα εξής:

  • Επιδότηση του αγροτικού πετρελαίου
  • Νωρίτερα από τον Ιούνιο η καταβαλή των αποζημιώσεων
  • Διετής αναστολή πληρωμών για το ρεύμα στους αγρότες που επλήγησαν από την κακοκαιρία Ντάνιελ και στη συνέχεια μια πενταετής ρύθμιση των υποχρεώσεων στο ρεύμα συμπεριλαμβανομένων και των παλαιών υποχρεώσεων με μηδενικό επιτόκιο.

Νωρίτερα, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε ερώτηση του Newsbomb.gr και της διευθύντριας, Αμαλίας Κάτζου, είχε άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αύξηση της επιδότησης στο αγροτικό πετρέλαιο.

Συγκεριμένα ανέφερε ο κ.Μαρινάκης: «Υπάρχει διαρκής επικοινωνία με όλα τα συναρμόδια υπουργεία, γιατί τα ζητήματα των αγροτών άπτονται αρμοδιοτήτων πολλών υπουργείων. Βασικό πρόβλημα που προκύπτει είναι οι συνέπειες των πολύ έντονων καιρικών φαινομένων και η άνευ προηγουμένου κακοκαιρία Daniel, από την οποία επλήγησαν και οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα.

Έχουν γίνει πολλές παρεμβάσεις από την κυβέρνηση και για τη μείωση του ειδικού φόρου και ευρύτερα για τη στήριξη των αυξήσεων στο πετρέλαιο, μια σειρά δηλαδή από παρεμβάσεις υπέρ των αγροτών. Αυτό που προσπαθούμε είναι να ακούμε συνεχώς τα αιτήματα όλων των επαγγελματικών ομάδων, να προσπαθούμε να τα σταχυολογούμε και μετά, με βάση και τα δεδομένα, να προχωρούμε σε παρεμβάσεις. Η αλήθεια είναι ότι δόθηκαν πολλές αποζημιώσεις και στους αγρότες, όπως έπρεπε να γίνει. Μέσα σε 18 μέρες καταβλήθηκαν σε 2.100 κτηνοτρόφους περίπου 18 εκατομμύρια προκαταβολές, σε 25 μέρες στους αγρότες που είχαν πληγεί περίπου 106,2 εκατ. ευρώ και άλλα 26 στη συνέχεια. Μόνο από τον ΕΛΓΑ άμεσα 160 εκατ. ευρώ. Τα αιτήματα των αγροτών όμως συνεχίζουν και υφίστανται. Τα ακούμε με προσοχή και να δούμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε. Έχει πολύ μεγάλη σημασία και η τροπολογία που ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος».

Η τροπολογία που αφορά στους αγρότες την οποία ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, και αναμένεται να κατατεθεί σήμερα, προβλέπει πως όσοι επλήγησαν από την κακοκαιρία Ντανιέλ θα έχουν 2 χρόνια πλήρη αναστολή πληρωμών, με συνέχιση της παροχής ρεύματος και στη συνέχεια μια πενταετή ρύθμιση των υποχρεώσεων στο ρεύμα συμπεριλαμβανομένων και των παλαιών υποχρεώσεων με μηδενικό επιτόκιο.