ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Οι προϋποθέσεις για την έκπτωση 10% στα ασφαλισμένα ακίνητα

ΕΝΦΙΑ: Οι προϋποθέσεις για την έκπτωση 10% στα ασφαλισμένα ακίνητα

Οι αιτήσεις για τη χορήγηση της έκπτωσης έως 10% στον ΕΝΦΙΑ για ασφαλισμένες κατοικίες πρέπει να υποβάλλονται μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου στην ειδική πλατφόρμα myPROPERTY της ΑΑΔΕ.

Σε ηλεκτρονική εφαρμογή θα κληθούν, να εισέλθουν εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να κατοχυρώσουν το δικαίωμα έκπτωσης 10% επί του φετινού ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες τους που έχουν ασφαλίσει έναντι κινδύνων από φυσικές καταστροφές.

Την ευνοϊκή ρύθμιση ωστόσο χάνουν, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», χιλιάδες ιδιοκτήτες ασφαλισμένων διαμερισμάτων σε ορόφους πολυκατοικίας λόγω μη ασφάλισης για πλημμυρικά φαινόμενα.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τη σχετική διάταξη και την κοινή απόφαση του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη και του διοικητή της ΑΑΔ, Γιώργου Πιτσίλη:

  • Οι αιτήσεις για τη χορήγηση της έκπτωσης έως 10% στον ΕΝΦΙΑ για κατοικίες ασφαλισμένες από κινδύνους ζημιών από φυσικές καταστροφές, δηλαδή από σεισμούς, πυρκαγιές και πλημμύρες, πρέπει να υποβάλλονται μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου στην ειδική πλατφόρμα myPROPERTY της ΑΑΔΕ.
  • Η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα που έχουν εμπράγματο δικαίωμα επί ασφαλισμένης για φυσικές καστροφές κατοικίας.
  • Κατοικία θεωρείται κάθε κτίσμα, μαζί με τα παρακολουθήματα του, το οποία αναγράφεται στο Ε9 και μπορεί να αποτελείται από έναν ή περισσότερους ΑΤΑΚ.
  • Για τη χορήγηση του ΕΝΦΙΑ απαιτείται κατά το έτος που προηγείται από αυτό της χορήγησης μείωσης:
  1. Η κατοικία να είναι ασφαλισμένη σε ασφαλιστική επιχείρηση που είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων που τηρείται στη Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της Τράπεζας της Ελλάδος
  2. Η ασφάλιση να καλύπτει σωρευτικά τους ασφαλιστικούς κινδύνους σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας για χρονικά διαστήματα τουλάχιστον 3 μηνών εντός του ίδιου έτους
  3. Το ασφαλισμένο κεφάλαιο και για τους 3 κινδύνους του προηγούμενου εδαφίου να καλύπτει το σύνολο της αξίας ανακατασκευής του κτίσματος ή των κτισμάτων που αποτελούν κατοικία. Για τον υπολογισμό της αξίας ανακατασκευής λαμβάνεται υπόψη η συνολική επιφάνεια των κύριων και βοηθητικών χώρων της κατοικίας.

  • Η αξία ανακατασκευής της κατοικίας ορίζεται σε 1000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Ειδικά για το 2024 η αξία ανακατασκευής της κατοικίας ορίζεται σε 900 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
  • Το χρονικό διάστημα των 3 μηνών θεωρείται ότι συμπληρώνεται και όταν η κατοικία ασφαλίζεται με ένα ή περισσότερα ασφαλιστήρια συμβόλαια στην ίδια ή σε διαφορετική ασφαλιστική επιχείρηση με συνολική διάρκεια ασφάλισης τουλάχιστον 90 ημερών εντός του ίδιου έτους.
  • Σε περίπτωση που στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο γίνουν τροποποιήσεις κατά τη διάρκεια του έτους ως προς την ασφαλισμένη αξία της κατοικίας ή και ως προς το είδος των καλυπτόμενων κινδύνων, λαμβάνεται υπόψη μόνο το χρονικό διάστημα της ασφάλισης για το οποίο πληρούνται οι προϋποθέσεις των προηγούμενων παραγράφων.