ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνταξιούχοι: Πότε δηλώνουν την εργασία τους

Συνταξιούχοι: Πότε δηλώνουν την εργασία τους

Να δηλώσουν την εργασία τους καλούνται αυτές τις ημέρες οι συνταξιούχοι που έχουν απασχόληση

Αυτές τις ημέρες καλούνται οι συνταξιούχοι που εργάζονται να το δηλώσουν στους εργοδότες τους προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία παρακράτησης της ειδικής εισφοράς 10% υπέρ του ΕΦΚΑ και να αποδοθεί στο ασφαλιστικό ταμείο μέσω των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ).

Οδηγίες για την απεικόνιση στις ΑΠΔ του πόρου 10% υπέρ ΕΦΚΑ που θα παρακρατείται από τους εργαζόμενους συνταξιούχους δίνει η εγκύκλιος του φορέα που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ.

Η σχετική εγκύκλιος του ΕΦΚΑ για τον τρόπο εφαρμογής του νέου καθεστώτος για τους εργαζόμενους συνταξιούχους, ορίζει ότι «οι απασχολούμενοι συνταξιούχοι οφείλουν να ενημερώσουν για την ιδιότητά τους αυτή τον εργοδότη τους».

Πρόκειται για την εφαρμογή της διάταξης του νόμου που κατήργησε την παρακράτηση του 30% της σύνταξης σε περίπτωση εργασίας του συνταξιούχου και το αντικατέστησε με την επιβολή ειδικής εισφοράς 10% επί της αμοιβής του συνταξιούχου από την εργασίας του.

Ταυτοχρόνως, οι συνταξιούχοι που εργάζονται θα πρέπει την ερχόμενη εβδομάδα να δηλώσουν την απασχόλησή τους στην ειδική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ η οποία θα λειτουργήσει από τις 12 έως τις 16 Φεβρουαρίου.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία οι συνταξιούχοι θα δηλώνουν την εργασία τους.

Οι συνταξιούχοι που θα εισέρχονται στην πλατφόρμα θα δηλώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία, τον ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ τους ώστε στη συνέχεια ο ΕΦΚΑ να προχωρήσει σε διασταυρώσεις με την Εφορία και το σύστημα Εργάνη για να εξακριβωθεί το είδος της απασχόλησης (μισθωτή εργασία, αυτοαπασχόληση, ελεύθερο επάγγελμα), το ύψος της αμοιβής και ο πόρος που θα πρέπει να εισπραχθεί υπέρ του ΕΦΚΑ.