ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Προσυμπληρωμένα στο Ε1 τα στοιχεία των ακινήτων των φορολογούμενων

Φορολογικές δηλώσεις: Προσυμπληρωμένα στο Ε1 τα στοιχεία των ακινήτων των φορολογούμενων

Με προσυμπληρωμένα στοιχεία των ακινήτων των φορολογούμενων οι φετινές φορολογικές δηλώσεις

Προσυμπληρωμένα στα έντυπα Ε1 των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος θα είναι φέτος τα αναλυτικά στοιχεία για τις κύριες και τις δευτερεύουσες κατοικίες των φορολογουμένων, όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος».

Τα στοιχεία αυτά, τα οποία θα έχουν αντληθεί από τις περσινές υποβληθείσες δηλώσεις Ε1, οι φορολογούμενοι θα πρέπει είτε απλά να τα επιβεβαιώσουν είτε να τα τροποποιήσουν, εφόσον κατά τη διάρκεια του 2023 επήλθαν σ’ αυτά μεταβολές.

Ουσιαστικά, φέτος, οι φορολογούμενοι θα απαλλαγούν από την υποχρέωση να δηλώσουν οι ίδιοι τα στοιχεία των κατοικιών στις οποίες διέμειναν κατά το προηγούμενο έτος, εκτός εάν κατά τη διάρκεια του 2023 άλλαξαν κατοικίες. Σε κάθε περίπτωση τα αναλυτικά στοιχεία των κατοικιών των φορολογουμένων θα πρέπει να αναγράφονται στα έντυπα Ε1 των φορολογικών τους δηλώσεων προκειμένου οι αρμόδιες υπηρεσίες της της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων να υπολογίσουν σωστά τα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης για τη χρήση κατοικιών.

Τεκμήρια διαβίωσης

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το τεκμήριο διαβίωσης για την κύρια κατοικία που δηλώνει ο φορολογούμενος υπολογίζεται κλιμακωτά με βάση την επιφάνειά της, ως εξής:

  • Μέχρι και 80 τ.μ. κύριοι χώροι, 40 ευρώ ανά τ.μ.
  • Από 81 τ.μ. μέχρι και 120 τ.μ. κύριοι χώροι, 65 ευρώ ανά τ.μ.
  • Από 121 τ.μ. μέχρι και 200 τ.μ. κύριοι χώροι, 110 ευρώ ανά τ.μ.
  • από 201 τ.μ. μέχρι και 300 τ.μ. κύριοι χώροι, 200 ευρώ ανά τ.μ.
  • Από 301 τ.μ. και άνω κύριοι χώροι, 400 ευρώ ανά τ.μ.

Για τους βοηθητικούς χώρους της κύριας κατοικίας, ισχύει τεκμήριο 40 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιφάνειας του ακινήτου. Ολα τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται κατά 40% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενικές τιμές από 2.800 έως 4.999 ευρώ το τ.μ. και κατά 70% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενικές τιμές από 5.000 ευρώ ανά τ.μ. και άνω. Για τις μονοκατοικίες, τα παραπάνω ποσά λαμβάνονται υπόψη αυξημένα κατά 20%. Επίσης για τις δευτερεύουσες κατοικίες τα παραπάνω ποσά «αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης» λαμβάνονται υπόψη μειωμένα κατά 50%.

Τα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες βαρύνουν τους φορολογούμενους είτε είναι οι ίδιοι ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών, είτε τα νοικιάζουν είτε τούς έχουν παραχωρηθεί δωρεάν. Γι’ αυτό τον λόγο, υπόχρεοι συμπλήρωσης στοιχείων για τις κατοικίες που διαμένουν είναι όχι μόνο όσοι ιδιοκατοικούν (όσοι διαμένουν σε δικά τους σπίτια) αλλά και όσοι είναι ενοικιαστές καθώς και όσοι διαμένουν σε σπίτια που τούς παραχωρήθηκαν δωρεάν.

Προκειμένου, ειδικότερα, να υπολογιστούν τα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης για τις κατοικίες στις οποίες διέμειναν κατά τη διάρκεια του 2023, οι φορολογούμενοι πρέπει για πρώτα φορά, στις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, είτε να επιβεβαιώσουν ως έχουν τα ήδη προσυμπληρωμένα από την ΑΑΔΕ αναλυτικά στοιχεία για τα συγκεκριμένα ακίνητα στον πίνακα 5.1 του βασικού φορολογικού εντύπου Ε1 είτε να τροποποιήσουν τα στοιχεία αυτά, εφόσον κατά τη διάρκεια του 2023 επήλθαν σ’ αυτά μεταβολές (αγορά νέας κύριας κατοικίας, αλλαγή μισθωμένης κύριας κατοικίας κ.λπ.).

Τροποποίηση στοιχείων σε τρία βήματα

Για την ορθή τροποποίηση των στοιχείων του πίνακα αυτού, εφόσον αυτή απαιτηθεί, ισχύουν οι ακόλουθες απλές οδηγίες:

  • Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνει ο φορολογούμενος όταν έρθει η ώρα να τροποποιήσει τα στοιχεία που θα έχουν προσυμπληρωθεί στον πίνακα 5.1 είναι να επιλέξει τα στοιχεία της κατοικίας στα οποία επιθυμεί να επιφέρει τροποποιήσεις.
  • Εφόσον επιλέξει την κατοικία, θα εμφανιστεί στην οθόνη του υπολογιστή του ένας πίνακας στον οποίο δίνεται η δυνατότητα δήλωσης τροποποιήσεων. Αφού τροποποιήσει τα στοιχεία θα πρέπει να τα καταχωρήσει στη δήλωση, προκειμένου να αντικατασταθούν τα προσυμπληρωμένα.
  • Στην περίπτωση που δεν εμφανίζονται στον πίνακα τα στοιχεία ενός ακινήτου που θέλει να δηλώσει, ο φορολογούμενος πρέπει να επιλέξει «εισαγωγή νέου ακινήτου» και να καταχωρήσει όλα τα στοιχεία του ακινήτου.