ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια: Θα πούμε το αρνί… αρνάκι – Ολοταχώς για 15 ευρώ / κιλό εν όψει Πάσχα

Ακρίβεια: Θα πούμε το αρνί… αρνάκι – Ολοταχώς για 15 ευρώ / κιλό εν όψει Πάσχα
EUROKINISSI.

Στα… ύψη φθάνει η τιμή του αρνιού, προβληματίζοντας τους καταναλωτές εν όψει του Πάσχα.

Πέραν άλλων αγαθών και ειδικότερα τροφίμων, ο πληθωρισμός επηρεάζει δραματικά και το αρνί, το καθιερωμένο φαγητό στον εορτασμό της Κυριακής του Πάσχα. Σε συνοικιακά κρεοπωλεία πωλείται έναντι 13 ευρώ – 14 ευρώ / κιλό, με τους επαγγελματίες να προετοιμάζουν τους πελάτες ότι το κόστος θα «σκαρφαλώσει» στα 15 ευρώ.

«Περιμένουμε η τιμή να κινηθεί περίπου στα 14 ευρώ – 15 ευρώ, να μην υπάρξει μεγάλη απόκλιση από την τωρινή τιμή σε συνοικιακά μαγαζιά, όπως το δικό μας. Υπάρχει μείωση παραγωγής, η οποία αρχίζει να φαίνεται και στα δικά μας τιμολόγια», τονίζουν επαγγελματίες στον χώρο του κρέατος, μιλώντας στον ALPHA.

«Καπέλο» και στο μοσχάρι, απλησίαστα και τα ψάρια

Το «καπέλο» στο μοσχάρι τους τελευταίους τέσσερις μήνες έχει ανέλθει στα 0,50 ευρώ, με την τελική τιμή για τον καταναλωτή να διαμορφώνεται στα 13,50 ευρώ / κιλό.

Τα ψάρια, τόσο στα συνοικιακά ιχθυοπωλεία όσο και στις λαϊκές αγορές, παραμένουν είδος πολυτελείας, αφού μέσα σε έξι μήνες οι τιμές έχουν σημειώσει σημαντική αύξηση. Συγκεκριμένα, το κόστος μίας τσιπούρας «σκαρφάλωσε» από τα 8 ευρώ στα 10 ευρώ, της κουτσομούρας από 17 ευρώ έως και 23 ευρώ, ενώ, για ένα κιλό φρέσκα καλαμάρια ο καταναλωτής πρέπει να πληρώσει μέχρι και 23 ευρώ, από 21 ευρώ.

Χωρίς… φρένα το «καπέλο» στις τιμές από το χωράφι στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν πάνω από 8%, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου. Ακόμη, το «καπέλο» από το χωράφι στο ράφι δεν έχει τέλος, όπως κατήγγειλαν αγρότες στο OPEN.

Συγκεκριμένα, τα ροδάκινα για κομπόστα, αν και φεύγουν από τους παραγωγούς στα 0,33 ευρώ / κιλό, οι καταναλωτές καλούνται να τα αγοράσουν έως και επτά φορές πάνω όταν φθάσουν στο ράφι.

Φθηνότερα είναι τα ελληνικά προϊόντα στην Ευρώπη

Τα ελληνικά προϊόντα εντοπίζονται φθηνότερα στην Ευρώπη από ό,τι στη χώρα μας, σύμφωνα με την Ένωση Καταναλωτών Ελλάδος. Για παράδειγμα, ελληνικό ελαιόλαδο στην Ελβετία πωλείται με 10.45 ευρώ / λίτρο, ενώ, στη χώρα μας η τιμή του φθάνει τα 14,08 ευρώ. Επιπλέον, συσκευασία ελληνικού καφέ 194 γραμμαρίων στο Βέλγιο κοστίζει 3,65 ευρώ και στην Ελλάδα 4,15 ευρώ.

«Ψαλίδι» και στους πειρασμούς – Ανατιμήσεις έως και 50% σε σοκολάτες και πατατάκια

Κατ’ επέκταση, «πικρή» γεύση αφήνουν στους καταναλωτές οι –μέχρι πρότινος καθημερινές– απολαύσεις, όπως ένα σακουλάκι πατατάκια ή μία σοκολάτα, καθώς οι τιμές τους τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν αυξηθεί έως και 51%, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου».

Άλλωστε, τα σνακ κατέλαβαν την 3η θέση μεταξύ των βασικών καταναλωτικών αγαθών με τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών το 2023, «αγγίζοντας» το 8%, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Circana (πρώην IRI).

Λαμβάνοντας τις τιμές από τη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, τη μεγαλύτερη αύξηση τιμής (51%) εμφανίζουν τα ποπ κορν, καθώς ένα σακουλάκι των 81 γραμμαρίων πωλείται πλέον 1,48 ευρώ, από 0,98 ευρώ τον Ιούνιο του 2022.

Αν οι καταναλωτές κοιτάξουν προσεκτικά την τιμή του κιλού που αναγράφεται στο ράφι, θα διαπιστώσουν ότι έχουν γίνει απλησίαστα, καθώς ξεπερνά τα 18 ευρώ.

Αντίστοιχα, στα πατατάκια (συσκευασία 150 γραμμαρίων) η ανατίμηση τον τελευταίο 1,5 χρόνο φθάνει το 44%, με την τιμή τους να έχει συξηθεί στα 1,95 ευρώ από 1,35 ευρώ. Παράλληλα, η τιμή του κιλού διαμορφώνεται στα 13 ευρώ, όσα δηλαδή δαπανούν τα νοικοκυριά για να αγοράσουν 1 κιλό φέτα.

Την ανιούσα έχουν πάρει και οι τιμές της σοκολάτας, οι οποίες το επόμενο διάστημα αναμένεται να «εκτιναχθούν», λόγω του διπλασιασμού της τιμής του κακάο. Ενδεικτικά, η τιμή της γκοφρέτας των 38 γραμμαρίων έχει αυξηθεί στα 0,47 ευρώ, από 0,35 ευρώ τον Ιούνιο του 2022 και η τιμή ανά κιλό έχει υπερβεί τα 12 ευρώ, όσο δηλαδή κοστίζει 1 κιλό μοσχάρι.

Μεγάλες ανατιμήσεις παρουσιάζουν και τα μπισκότα, καθώς τα κλασσικά γεμιστά με σοκολάτα έχουν φθάσει τα 1,30 ευρώ (συσκευασία 200 γραμμαρίων), από 0,95 ευρώ το καλοκαίρι του 2022.

Σχετικές ειδήσεις