ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια: Ελληνικά προϊόντα πιο οικονομικά στο εξωτερικό - Τι έδειξαν τα στοιχεία

Ακρίβεια: Ελληνικά προϊόντα πιο οικονομικά στο εξωτερικό - Τι έδειξαν τα στοιχεία

Ελαιόλαδο, γαλακτοκομικά προϊόντα, κρεατικά πιο ακριβά στη χώρα που παράγονται παρά στο εξωτερικό

Πιο φθηνό στις γειτονικές χώρες το λάδι που εξάγουμε σε Ισπανία και Ιταλία με τον πρόεδρο των ελαιοπαραγωγών Μανώλη Γιαννούλη να δίνει την απάντηση:

«Η Ισπανία είναι πάντοτε φθηνότερη από εμάς σε επίπεδο τιμών αλυσίδων σούπερ μάρκετ, για αυτό το λόγο προτιμούν να αγοράζουν χύμα ελληνικό ελαιόλαδο, το οποίο τυποποιούν και το οποίο βάζουν στα μίγματά τους για να βελτιώσουν την ποιότητά τους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ελαιοπαραγωγός.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, στην Ελλάδα, οι τιμές στα γαλακτοκομικά είναι στο 38% πάνω από την υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ το περασμένο έτος η Ελλάδα ήταν η δεύτερη πιο ακριβή χώρα σε ό,τι αφορά την τιμή του ελαιολάδου, μετά τη Μάλτα, καθώς ήταν 23,7% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, αφήνοντας πίσω την Ιταλία, όπου σε μεγάλο βαθμό το ελαιόλαδο είναι ελληνικής προέλευσης.

Σοκάρουν οι αυξήσεις και τους κτηνοτρόφους με τις τιμές να διαφέρουν αρκετά από το χωράφι στο ράφι του σούπερ μάρκετ. «Κάποιος ενδιάμεσος μέχρι το ράφι και μέχρι το ψυγείο είναι αυτός που κερδίζει παραπάνω από τι γίνεται στο εξωτερικό. Κάτι γίνεται λάθος» ανέφερε ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Καβάλας.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του OPEN πάντως, οι καταναλωτές έχουν ήδη ξεκινήσει τα ψώνια για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, ωστόσο θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, αφού φέτος θα είναι ακριβότερο κατά τουλάχιστον 15% σύμφωνα με τους κρεοπώλες.

Χαρακτηριστικά, η γαλοπούλα φέτος πωλείται από 13,90 ευρώ, ενώ πέρυσι ήταν στα 12 ευρώ, το κατσίκι 16 ευρώ από 14 ευρώ πέρυσι και το χοιρινό στα 7,90 ευρώ από 6,90 ευρώ που ήταν πέρυσι.