ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογούμενοι: Τα «κλειδιά»- SOS για έκπτωση φόρου

Φορολογούμενοι: Τα «κλειδιά»- SOS για έκπτωση φόρου

Τα 7 σημεία για να έχουν οι φορολογούμενοι έκπτωση φόρου

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την κατάθεση των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Πού θα πρέπει να εστιάζουν οι φορολογούμενοι κατά τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης προκειμένου να καταφέρουν να μειώσουν ή και να μηδενίσουν τον λογαριασμό της εφορίας.

Τα σημεία τα οποία πρέπει να εστιάσουν οι φορολογούμενοι για να έχουν έκπτωση φόρου, σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων, είναι επτά:

  1. Όσοι υποβάλουν για πρώτη φορά δήλωση με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα θα πρέπει να συμπληρώσουν τον κωδικό 327-328 του Ε1, προκειμένου να υπολογιστεί η προκαταβολή φόρου μειωμένη κατά 50%.
  2. Απαλλάσσονται από την κάλυψη του 30% τους εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές αποδείξεις οι φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος της ηλικίας τους, αλλά και όσοι κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, εκτός τους τουριστικούς τόπους. Για να απαλλαχθούν θα πρέπει να συμπληρώσουν τον κώδικα 023-024.
  3. Οι νέοι επιτηδευματίες κερδίζουν κούρεμα 50% στον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή αν συμπληρώσουν τον κωδικό 017-018.
  4. Όσοι αμείβονται με μπλοκάκι μπορούν να κερδίσουν έκπτωση μέχρι τα 777 ευρώ για κάθε άγαμο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, μέχρι 810 ευρώ για κάθε έγγαμο με ένα εξαρτημένο τέκνο, μέχρι 900 ευρώ για κάθε έγγαμο με δύο εξαρτώμενα τέκνα και έως 1.120 ευρώ για κάθε έγγαμο με τρία εξαρτώμενα τέκνα.
  5. Όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι τις 31/12//1961 και ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα εξαιρούνται αυτόματα από το τέλος επιτηδεύματος. Αρκεί να το δηλώσουν.
  6. Μειώνουν το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτή εργασία οι ασφαλιστικές εισφορές που κατέβαλαν το 2023 οι μισθωτοί σε ασφαλιστικούς οργανισμούς υποχρεωτικής ασφάλισης για να εξαγοράσουν χρόνο ασφάλισης.
  7. Ποσά που δεν θεωρούνται εισοδήματα απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος και καλύπτουν προστιθέμενη διαφορά εισοδήματος λόγω τεκμηρίων. Για παράδειγμα, έσοδα από πωλήσεις ακινήτων.