ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο φόρο - 3 κατηγορίες με «φουσκωμένους» φορο-λογαριασμούς

Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο φόρο - 3 κατηγορίες με «φουσκωμένους» φορο-λογαριασμούς

Ποιοι φορολογούμενοι θα πληρώσουν λιγότερο φόρο στην ΑΑΔΕ.

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την αυλαία των φορολογικών δηλώσεων. Οι κατηγορίες που θα δουν ελαφρύνσεις στο εκκαθαριστικό είναι: Οι ελεύθεροι επαγγελματίες με καθαρά κέρδη πάνω από το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα, όσοι προχώρησαν σε προσλήψεις, φορολογούμενοι που ανακαίνισαν κάποιο ακίνητό τους, αλλά και δημόσιοι υπάλληλοι με πρόσθετες αμοιβές για υπερωρίες, επιχορηγήσεις και έκτακτα επιδόματα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων, ο φετινός λογαριασμός θα είναι μειωμένος κατά 325 ευρώ λόγω της μείωσης κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος (από 650 ευρώ σε 325 ευρώ). Μάλιστα, σε περίπτωση που υπάρχει και υποκατάστημα κερδίζουν επιπλέον 300 ευρώ (το τέλος μειώνεται από 600 ευρώ στα 300 ευρώ).

Φοροελαφρύνσεις έως και 1.000 ευρώ θα δουν και οι επιχειρήσεις που προχώρησαν σε προσλήψεις για τουλάχιστον ένα τρίμηνα το 2023. Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι απαλλάσσονται πλήρως από το τέλος επιτηδεύματος

Αντίθετα, «φουσκωμένος» θα είναι ο φορο-λογαριασμός για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις που μέχρι σήμερα δήλωναν στην εφορία πολύ χαμηλά εισοδήματα ή ακόμη και μηδενικά.

Φορολογία: Ποιοι κινδυνεύουν με πρόσθετο φόρο έως το τέλος του έτους

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, κάθε φορολογούμενος – που είναι μισθωτός, συνταξιούχος, κατά κύριο επάγγελμα αγρότης ή αυτοαπασχολούμενος καθώς και κάθε φορολογούμενος με εισοδήματα από ενοίκια ακινήτων – πρέπει να έχει πραγματοποιήσει έως το τέλος του τρέχοντος έτους ηλεκτρονικές δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών συνολικού ύψους ίσου με ποσοστό 30% του ετησίου ατομικού πραγματικού εισοδήματός του.

Και σε περίπτωση που δεν κατόρθωσαν το 2023 να συγκεντρώσουν τις απαραίτητες ηλεκτρονικές αποδείξεις, οι παραπάνω φορολογούμενοι κινδυνεύουν από την ΑΑΔΕ με πρόσθετο φόρο 22% επί της διαφοράς που θα προκύψει και δεν έχει καλυφθεί.

Επιπλέον, μετά τις αλλαγές στον τρόπο φορολόγησής τους οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει πλέον να συγκεντρώνουν περισσότερες αποδείξεις για αγορές με ηλεκτρικά μέσα πληρωμής.

Ειδικότερα, στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβάλλουν το 2024 – για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2023 – θα πρέπει να δηλώσουν ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα ύψους 10.920 ευρώ, ποσό το οποίο προσαυξάνεται ανάλογα με τα έτη άσκησης δραστηριότητας, το κόστος μισθοδοσίας και τον τζίρο.