ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζα Πειραιώς: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το placement του ΤΧΣ

Τράπεζα Πειραιώς: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το placement του ΤΧΣ

Οι προσφορές για το placement του ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς έχουν ξεπεράσει το 1,34 δισ. ευρώ

Το βιβλίο προσφορών για το placement των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, άνοιξε στις 10.00 σήμερα Δευτέρα, μετά την απόφαση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το βράδυ της Κυριακής, για τη διάθεση του 22% (275.080.789 μετοχές) με δυνατότητα επέκτασης στο 27% (62.518.361 μετοχές) -εφόσον επαληθευτούν οι προσδοκίες για σημαντική υπερκάλυψη της προσφοράς.

Το εύρος των τιμών προσφοράς διαμορφώνεται μεταξύ 3,70 ευρώ (μέση τιμή κλεισίματος εξαμήνου) και 4 ευρώ (κλείσιμο Παρασκευής), όπως προβλέπει η σχετική διαδικασία. Το εύρος του discount είναι αυτό που καθορίζει, μεταξύ άλλων, την επιτυχία του placement και εξαρτάται τόσο από το ύψος της ζήτησης όσο και από την τιμή στην οποία θα καθοριστεί από την ζήτηση των επενδυτών.

Το τίμημα που θα εισπράξει συνολικά το Δημόσιο μπορεί να ανέλθει έως τα 1,34 δισ. ευρώ (εφόσον διατεθεί το 27%) ή τα 1,086 δισ. ευρώ (για το 22%). Θυμίζεται ότι τα έσοδα του ΤΧΣ από την πώληση των μετοχών του στις τράπεζες πιστώνονται απευθείας στην απομείωση του χρέους στον ESM.

Όσον αφορά στο μείγμα της διάθεσης, το 85% των μετοχών θα διατεθεί σε ξένους θεσμικούς επενδυτές και funds και το 15% σε εγχώριους επενδυτές, με το 30% εξ αυτών να ικανοποιεί τη ζήτηση λιανικής και το 70% τη ζήτηση εγχώριων θεσμικών επενδυτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη οι προσφορές που εξασφάλισε η Bank of America έχουν ξεπεράσει τα 1,34 δισ. ευρώ, δηλαδή έχει υπερκαλυφθεί το ζητουμενο ποσό για το 27%, και μέχρι την Τετάρτη θα μετρούν τις υπερκαλύψεις.