ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Για λίγους τα σαρακοστιανά εδέσματα – Οι τιμές «ζαλίζουν» τους καταναλωτές

Για λίγους τα σαρακοστιανά εδέσματα – Οι τιμές «ζαλίζουν» τους καταναλωτές
In Time

Στα ύψη είναι οι φετινές τιμές στα σαρακοστιανά προϊόντα.

Η Σαρακοστή ήταν παραδοσιακά συνώνυμο της λιτότητας.

Πλέον το οικογενειακό τραπέζι της πρώτης μέρας της νηστείας, τείνει να γίνει πιο ακριβό και από πολυτελή γεύματα σε ακριβά εστιατόρια καθώς οι καταναλωτές θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να προμηθευτούν τα παραδοσιακά εδέσματα της Καθαράς Δευτέρας.

Οι τιμές στα προϊόντα «ζαλίζουν». Σύμφωνα με το MEGA, στα σούπερ μάρκετ, τα εδέσματα του σαρακοστιανού γεύματος κοστίζουν μια μικρή περιουσία.

Συγκεκριμένα:

  • Χαλβάς: 6,75-15,40 ευρώ το κιλό
  • Ταραμοσαλάτα: 9,20-15,80 ευρώ το κιλό
  • Μελιτζανοσαλάτα: 6,20-13 ευρώ το κιλό
  • Γαρίδες (κατεψυγμένες): 8,35-17 ευρώ το κιλό
  • Καλαμάρι (κατεψυγμένο): 10 ευρώ το κιλό
  • Χταπόδι (κατεψυγμένο): 16,40 ευρώ το κιλό

Μητσοτάκης: Θα κάνουμε ό,τι πρέπει για φθηνότερο σαρακοστιανό τραπέζι

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε την Τρίτη σούπερ μάρκετ προκειμένου να διαπιστώσει ιδιοις όμμασι τον αντίκτυπο των μέτρων της κυβέρνησης για τη μείωση των τιμών.

Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, ενημερώθηκε για την πορεία εφαρμογής των τεσσάρων διαρθρωτικών μέτρων κατά των ανατιμήσεων που τέθηκαν σε ισχύ την 1η Μαρτίου και για τη συνδυαστική επίδρασή τους μαζί με άλλες κυβερνητικές πρωτοβουλίες, όπως η μόνιμη μείωση τιμής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με τους υπεύθυνους του καταστήματος για την πτώση των αρχικών τιμών σε 4.000 και πλέον βασικά προϊόντα στους τιμοκαταλόγους των προμηθευτών που έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες ημέρες, και για το πώς αποτυπώνεται η εξέλιξη αυτή στις τελικές τιμές στο ράφι, προς όφελος των καταναλωτών.

Σε δηλώσεις του, αναγνώρισε πως η κυβέρνηση δεν έχει αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ακρίβειας. «Είναι μία συνεχιζόμενη μάχη, όπως έχουμε πει πολλές φορές, αλλά πιστεύω ότι είναι ένα σημαντικό βήμα, διαρθρωτικό βήμα, το οποίο αφορά την ίδια τη λειτουργία της αγοράς, το οποίο τελικά θα έχει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα -αυτό ελπίζουμε- με μειωμένες τιμές για τον καταναλωτή σε μια σειρά από σημαντικά προϊόντα» επισήμανε.

Διαμήνυσε πως οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση, σημειώνοντας πως «θέλουμε τον ανταγωνισμό και όχι την αισχροκέρδια».

«Η προσπάθεια για τη μείωση των τιμών συνεχίζεται», επισήμανε και αναγνώρισε τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά με την ακρίβεια.

Επίσης, είπε ότι η κυβέρνηση θα φροντίσει το τραπέζι της Σαρακοστής και του Πάσχα να είναι καλύτερο για τους καταναλωτές. «Θα κάνουμε ότι πρέπει για φθηνότερο σαρακοστιανό τραπέζι», ανέφερε χαρακτηριστικά.