ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας στο Bloomberg: «Η ΕΚΤ πρέπει να κάνει δύο μειώσεις επιτοκίων πριν από τον Αύγουστο»

Στουρνάρας στο Bloomberg: «Η ΕΚΤ πρέπει να κάνει δύο μειώσεις επιτοκίων πριν από τον Αύγουστο»
EUROKINISSI.

Σαφές μήνυμα του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

Ξεκάθαρο μήνυμα του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, για μείωση των επιτοκίων, σε σημερινή (14/03) συνέντευξη στο Bloomberg.

Συγκεκριμένα, εκτίμησε ότι η «Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να μειώσει το κόστος δανεισμού δύο φορές πριν από τη διακοπή των εργασιών του Αυγούστου και επιπλέον δύο φορές πριν από το τέλος του έτους», χωρίς να επηρεασθεί από τις κινήσεις της Federal Reserve.

Ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι «πρέπει να αρχίσουμε να μειώνουμε τα επιτόκια σύντομα, ώστε η νομισματική μας πολιτική να μην γίνει υπερβολικά περιοριστική. Κατάλληλο είναι να γίνουν δύο μειώσεις επιτοκίων πριν από το καλοκαίρι και τέσσερις επιπλέον κινήσεις κατά τη διάρκεια του έτους φαίνονται λογικές», τονίζοντας εν συνεχεία ότι οι απόψεις του συμπίπτουν με τις προσδοκίες της αγοράς.

«Θα έχουμε μόνον λίγες νέες πληροφορίες πριν από τη συνεδρίαση του Απριλίου, ιδίως σε ό,τι αφορά την πορεία των μισθών στην αρχή του 2024, αλλά θα έχουμε αρκετά περισσότερα στοιχεία πριν τη συνεδρίαση του Ιουνίου», υπογράμμισε, επαναλαμβάνοντας τα σχόλια που έκανε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, την περασμένη εβδομάδα.

Επίσης, υποστήριξε ότι «προκειμένου να μειωθούν τα επιτόκια ήδη από τον Απρίλιο, θα πρέπει να δούμε την οικονομία να καταρρέει, κάτι το οποίο δεν το περιμένουμε».

«Στο πεδίο του πληθωρισμού, παρατηρείται αποσυμπίεση»

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη είναι πολύ ασθενέστερη από το προσδοκώμενο και οι κίνδυνοι είναι υψηλοί ως προς την αναπτυξιακή πορεία. Στο πεδίο του πληθωρισμού, όμως, παρατηρείται αποσυμπίεση, όπως και εξισορρόπηση των κινδύνων.

Ακόμη, σχολίασε ότι δεν έχει τόση σημασία η ισχυρή αύξηση των ονομαστικών μισθών, λέγοντας ότι οι πραγματικοί μισθοί θα φθάσουν στα επίπεδα πριν από την πανδημία το 2025.

«Συνεπώς, οι μισθοί ακόμα προφταίνουν, δεν είναι υψηλότεροι του πληθωρισμού. Δεν θα έπρεπε να υπερβάλλουμε για τον κίνδυνο ενός σπιράλ μισθών – τιμών», συμπλήρωσε, αναφέροντας ότι αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό τη στιγμή που η ανάπτυξη των ονομαστικών μισθών επιβραδύνεται και τα κέρδη απορροφούν μέρος αυτών των αυξήσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κεντρικός τραπεζίτης στάθηκε και στις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος ότι το 30% της σύσφιγξης των περασμένων μηνών δεν έχει φανεί ακόμη.

«Επιπλέον, ο ισολογισμός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα συρρικνωθεί κατά περίπου 800 δισ. ευρώ εφέτος, μέσω αποπληρωμών TLTRO και την σταδιακή περικοπή των επανεπενδύσεων APP και PEPP. Όπως ακριβώς και οι αυξήσεις επιτοκίων, έτσι και αυτό per se οδηγεί σε σφιχτότερες πιστωτικές συνθήκες», τόνισε ο κ. Στουρνάρας, μιλώντας στο Bloomberg.

Ο κ. Στουρνάρας απέρριψε έντονα την ιδέα ότι μπορεί να είναι προβληματικό ή ριψοκίνδυνο η Τράπεζα να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική πριν από τη Fed, ενώ, εντόπισε ότι όλοι οι συμφωνούν ομόλογοι εκείνου.

«Είμαστε πλήρως ανεξάρτητοι και η Ευρωζώνη είναι μία μεγάλη ανοιχτή οικονομία, με ένα ευέλικτο επιτόκιο δανεισμού. Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για την οικονομία της Ευρωζώνης και τίποτε άλλο», δήλωσε.

Η κατάσταση στο μπλοκ είναι «πολύ διαφορετική» από την αντίστοιχη στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η οικονομία αναπτύσσεται, επίσης χάρη στην επεκτατική δημοσιονομική πολιτική και όπου ο πληθωρισμός είναι περαιτέρω επίμονος. «Η βάση για τις μειώσεις επιτοκίων είναι πολύ πιο ολοκληρωμένη για την Ευρωζώνη σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες», σημείωσε.

Πέραν του 2024, ο κ. Στουρνάρας αναμένει ότι το επιτόκιο καταθέσεων, το οποίο αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται στο ιστορικό υψηλό του 4%, θα υποχωρήσει σταδιακά στο 2% μέχρι το 2025 ή τις αρχές του 2026. Θεωρεί ότι το επίπεδο αυτό είναι ουδέτερο. «Αυτήν τη στιγμή, δεν αναμένω τα επιτόκια να υποχωρούν κάτω από το 2%, όπως ήταν προ πανδημίας», ολοκλήρωσε.

Σχετικές ειδήσεις