ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Γιάννης Στουρνάρας «βλέπει» πρώτη μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο

Ο Γιάννης Στουρνάρας «βλέπει» πρώτη μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο
EUROKINISSI.

Οι εκτιμήσεις του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

Νέα, αισιόδοξα μηνύματα από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, σε σημερινή (23/02) συνέντευξη στο Bloomberg, ο οποίος εκτίμησε πως τον προσεχή Ιούνιο έρχεται η πρώτη πτώση επιτοκίων, τονίζοντας όμως ότι «μία απόφαση για χαλάρωση τον Απρίλιο θα ήταν επιλογή μόνο εάν μάς εκπλήξουν τα νέα στοιχεία. Οι policymakers θα διασφαλίσουν ότι δεν προβαίνουν σε πρόωρες κινήσεις και δεν θα διακινδυνεύσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα».

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ελλάδος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπογράμμισε ότι «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα έχει αρκετά στοιχεία ώστε να αποφασίσει μείωση των επιτοκίων πριν τον Ιούνιο, παρ’ ότι ο πληθωρισμός φαίνεται ότι αποκλιμακώνεται προς τον στόχο του 2% εφέτος», σε συνέντευξη από τη Γάνδη όπου βρίσκεται στο πλαίσιο του Σεμιναρίου Υψηλού Επιπέδου EUROFI 2024.

Ο κ. Στουρνάρας εμφανίσθηκε αισιόδοξος ως προς την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν έως σήμερα. «Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι θα φθάσουμε το 2% το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους. Η τελευταία επιβράδυνση των μισθών δίνει ελπίδα ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Αλλά δεν θα έχουμε αρκετές πληροφορίες για να αποφασίσουμε για μειώσεις επιτοκίων πριν από το τέλος του β’ τριμήνου, άρα τον Ιούνιο», επεσήμανε.

Η επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας απέχει λιγότερο από δύο εβδομάδες και οι αξιωματούχοι έχουν αρχίσει να… αποκαλύπτουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία αναφορικά με την «τροχιά» των επιτοκίων από εδώ και πέρα. Ως επί το πλείστον, η συζήτηση επικεντρώνεται στην ερώτηση «αν η πρώτη μείωση θα γίνει τον Απρίλιο ή τον Ιούνιο», αν και ορισμένοι έχουν, επίσης, εκφράσει τις προτιμήσεις τους, για πρόωρη ή μεταγενέστερη δράση.

Σε δεύτερο πλάνο βρίσκεται ο ρυθμός μείωσης του κόστους δανεισμού, αλλά και πού προβλέπεται να σταθεροποιηθούν τα επιτόκια μακροπρόθεσμα. Πάντως, ο κ. Στουρνάρας τάχθηκε υπέρ μίας σταδιακής προσέγγισης της νομισματικής χαλάρωσης.

«Η μετακίνηση προς το ουδέτερο επιτόκιο θα πάρει χρόνο. Υπάρχει πολύ μεγάλη αβεβαιότητα ώστε να κινηθούμε με μεγαλύτερα βήματα από τις 25 μονάδες βάσης. Θα περίμενα να φθάσουμε σε ουδέτερα επίπεδα –γύρω στο 2%– προς το τέλος του επόμενου έτους», προσέθεσε.

Σχετικά με τους μισθούς, δήλωσε ανήσυχος για τον ρυθμό αύξησης κατά 4%, ωστόσο, εκτίμησε ότι «οι εταιρείες χρησιμοποιούν την αύξηση του συνολικού κόστους για να καθορίσουν τα περιθώρια κέρδους και αυτά είναι χαμηλότερα». Σχετικά με την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης, υπογράμμισε ότι «δεν είναι σίγουρος ότι θα μπορέσει να αναπτυχθεί κατά 0,8% εφέτος, όπως προβλεπόταν προηγουμένως. Πιθανότατα δεν θα το κάνει».

Οι εκτιμήσεις των κεντρικών τραπεζιτών

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, σημείωσε ότι τα τελευταία στοιχεία για τους μισθούς στην Ευρωζώνη είναι καθησυχαστικά, αν και οι πρόσθετοι δείκτες που θα ανακοινωθούν για τις αρχές του 2024 θα παράσχουν επίσης πολύτιμες πληροφορίες.

«Οι αριθμοί για τους μισθούς του τέταρτου τριμήνου είναι προφανώς ενθαρρυντικοί», ανέφερε από τη Γάνδη του Βελγίου, στο πλαίσιο του EUROFI 2024. «Το Διοικητικό Συμβούλιο πρέπει να είναι πιο σίγουρο ότι η διαδικασία αποπληθωρισμού που παρατηρούμε θα είναι βιώσιμη και θα μας οδηγήσει στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%», συμπλήρωσε.

Νωρίτερα, ένα από τα «γεράκια» της Τράπεζας, ο Αυστριακός Ρόμπερτ Χόλτσμαν, σχολίασε ότι θεωρεί απίθανο το ενδεχόμενο να προχωρήσει η Κεντρική Τράπεζα της Ευρωζώνης σε επιτοκιακές μειώσεις πριν από τη Fed, υπονοώντας ότι απέχουμε αρκετά από μία κίνηση χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής στην Φρανκφούρτη.

«Αν η Fed αλλάξει την πολιτική της για τα επιτόκια, αυτό θα σημαίνει ότι θα επικρατούν οι ίδιες συνθήκες με την Ευρώπη, επειδή οι νομισματικές μας περιοχές είναι αλληλένδετες, οπότε αυτό θα σήμαινε ότι πρέπει να σκεφθούμε ξανά τη στάση μας», υπογράμμισε ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης.

Σχετικές ειδήσεις