ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κωστής Χατζηδάκης: Καταργείται η παραδοσιακή αλληλογραφία των πολιτών με την ΑΑΔΕ

Κωστής Χατζηδάκης: Καταργείται η παραδοσιακή αλληλογραφία των πολιτών με την ΑΑΔΕ

Συνέντευξη Τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας 

Η ΑΑΔΕ περνάει στην ψηφιακή εποχή.

Εισάγεται νέος όρος για τον ενδιάμεσο προσδιορισμού φόρου που σχετίζεται με περιπτώσεις φορολογικής απάτης πχ επιχειρήσεις που πληρώνουν την πρώτη δόση ΦΠΑ και όχι τις επόμενες.

Θέμα παραγραφής. Συμορφωνόμαστε με το ΣτΕ. Η κοινοποίηση πράξης προσδιορισμού φόρου για την παραγραφή πρέπει να γίνεται εντός 5 ετών.

Η ΑΑΔΕ και το υπουργείο Οικονομικών περνάνε στην ψηφιακή εποχή.

Προσπαθούμε να βελτιώσουμε την επαφή των πολιτών με την ΑΑΔΕ και να κάνουμε τις διαδικασίες απλούστερες και γρηγορότερες.

Αυτοματοποίηση σύνταξης και φορολογικής δήλωσης. Για μισθωτούς και συνταξιούχους χωρίς άλλες πηγές εισοδήματος. Μπορούν να δουν τη δήλωσή τους και υποβάλλεται η δήλωση αυτόματα. Γλιτώνουν τα όποια πρόστιμα για εκπρόθεσμη δήλωση.

Η εφαρμογή της ΑΑΔΕ είναι αμεσότερος τρόπος επαφής και υπενθύμισης. Η φιλοσοφία της ΑΑΔΕ είναι ότι δεν χρειάζονται κυρώσεις. Ειδοποίηση φορολογούμενου με e-mail και από το site της ΑΑΔΕ.

Ψηφιοποίηση του αρχείου της ΑΑΔΕ με προφανή οφέλη στα κόστη κτλ.

Χάρης Θεοχάρης: Θέλουμε να ενισχύσουμε τη διαφάνεια δίνοντας ένα πιο ξεκάθαρο πλαίσιο για τους ελέγχους. Κρίσιμο για την εμπέδωση της εμπιστοσύνης να είναι σαφές το πλαίσιο. Ο χρόνος ολοκλήρωσης του ελέγχου έως 2 χρόνια το πολύ.

Πρέπει να δώσουμε ελεγκτικά εργαλεία για τις περιπτώσεις που οι επιχειρήσεις πληρώνουν την πρώτη δόση ΦΠΑ και μετά εξαφανίζονται, ιδίως οι εποχικές.

Πολιτοκεντρικό νομοθέτημα και ψηφιοκεντρικό. Εμπεδώνει το κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ φορολογούμενων και ΑΑΔΕ. Αναγνωρίζουμε ότι όσο βελτιώνουμε εμείς τις διαδικασίες τόσο πιο εύκολα ξεχωρίζει η ήρα από το στάρι.

Γιώργος Πιτσιλής (ΑΑΔΕ): Ενισχύουμε την αποτελεσματικότητα της αρχής και αυξάνουμε τη διαφάνεια. Μειώνουμε τη γραφειοκρατία και το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα. Ενισχύουμε το κλίμα εμπιστοσύνης με τους πολίτες.

Αυτόματη προσυμπλήρωση φορολογικής δήλωσης για συνταξιούχους και μισθωτούς. Θα έχουν τη δυνατότητα να μπουν και να δουν το αποτέλεσμα του φόρου και αν δεν υποβάλλουν εκείνοι τη δήλωση προχωράμε εμείς στην υποβολή της.

Σήμερα υπάρχει πρόστιμο για την προσκόμιση βιβλίων για τις επιχειρήσεις, αλλά το mydata πλέον είναι τα βιβλία τους. Δεν υπάρχει λοιπόν λόγος να προσκομίζουν τα βιβλία.

Κανόνας η ψηφιακή επικοινωνία με τους πολίτες. Η καινούρια εφαρμογή που παρουσιάστηκε χθες Τετάρτη είναι σε αυτή την κατεύθυνση.

Για τη φορολογική ενημερότητα: Είμαστε σχεδόν έτοιμοι με μια εφαρμογή να μας παρέχονται πληροφορίες μέσω διαλειτουργικότητας για να μπορεί κάποιος να πάρει φορολογική ενημερότητα και να μην περιμένει χαρτί από το Δήμο για παράδειγμα ότι πλήρωσε τις οφειλές του. Και ο μερικός και ο ολοκληρωμένος έλεγχος είναι οριστικός. Δεν θα επανερχόμαστε.

Συμμορφωνόμαστε με το ΣτΕ για την παραγραφή χρεών, για την κοινοποίηση της πράξης.

Κωστής Χατζηδάκης: Έχουν ανέβει οι τιμές των ακινήτων πάνω από τον πληθωρισμό. Τον Δεκέμβριο κάναμε παρέμβαση για το Airbnb και το φθινόπωρο θα τοποθετηθούμε εκ νέου. Η Golden Visa συμμετέχει στην αγορά ακινήτων σε ποσοστό 7%. Δεν είναι ο βασικός λόγος διαμόρφωσης τιμών αλλά είναι ένας από τους λόγους. Για τη χορήγηση άδειας διαμονής πέντε ετών, από 31 Μαρτίου θα ισχύουν τα εξής: Στην Αττική, Θεσσαλονίκη, Μύκονο, Σαντορίνη και στα νησιά με πληθυσμό πάνω από 3.100 κατοίκους η αξία του ακινήτου αυξάνεται στις 800.000 ευρώ. Στις υπόλοιπες περιοχές η αξία της ακίνητης περιουσίας είναι 400.000 και πάνω. Σε κάθε περίπτωση η επένδυση θα είναι σε ένα μόνο ακίνητο επιφάνειας τουλάχιστον 120 τμ. Για κτίρια με άλλη χρήση και μετατρέπονται σε κατοικίες, το ελάχιστο ύψος επένδυσης στα 250.000 ευρώ. Πρώτα ολοκληρώνεται η αλλαγή χρήσης και μετά το αίτημα. Στα διατηρητέα κτίρια το όριο είναι 250.000 ευρώ. Η προϋπόθεση για την ανανέωση της Golden Visa είναι η αποκατάσταση του ακινήτου εντός 5 ετών. Οι άδειες διαμονής μπορούν να ανανεώνονται εφόσον το ακίνητο παραμένει στην ιδιοκτησία του επενδυτή. Αν ο επενδυτής πουλήσει το ακίνητο, ανακαλείται η άδεια διαμονής. Δεν επιτρέπεται η διάθεση των ακινήτων σε βραχυχρόνια μίσθωση.

Προβλέπεται μεταβατική περίοδος μέχρι το τέλος του χρόνου με τις προϋποθέσεις που ισχύουν έως τώρα.

Χάρης Θεοχάρης: Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ το 2024 σε πολίτες Κρήτης, στο Αρκαλοχώρι λόγω του σεισμού.

Κωστής Χατζηδάκης: Το θέμα των προστίμων δεν αλλάζει. Ίσως επανέλθουμε μετά τη διαβούλευση με συγκεκριμένες διατάξεις.

Γιώργος Πιτσιλής (ΑΑΔΕ): Η ψηφιοποίηση δεν θα καταλάβει όλο το έγχαρτο αρχείο που έχουμε. Εχουμε δώσει προτεραιότητες και το αρχείο που θα παράγεται από εδώ και στο εξής θα είναι ψηφιακό. Το αρχείο μας δεν είναι λίγο, δυστυχώς.

Κωστής Χατζηδάκης: Για τον ενδιάμεσο προσδιορισμό φόρου: Ικανοποιούμε αιτήματα τοπικών ΔΟΥ και φορέων. Υπάρχουν εποχικές επιχειρήσεις που εξαφανίζονται μετά το τέλος της σεζόν και αυτό πάμε να αντιμετωπίσουμε. Η συμπεριφορά αυτή καταγράφεται και δεν είναι αμελητέα.

Γιώργος Πιτσιλής: Στο τέλος της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα υποβάλλονται αυτόματα και οι προσυμπληρωμένες.

Κωστής Χατζηδάκης: Θεωρούμε ότι στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης στεγαστικής πολιτικής πρέπει να προχωρήσει η πρωτοβουλία για την Golden Visa. Θέτοντας τα όρια ψηλά, μπορούμε να λέμε ότι θέλουμε επενδυτές με ένα κάποιο βαλάντιο για να επενδύσουν στην αγορά ακινήτων στην Ελλάδα.

Γιώργος Πιτσιλής: Οι φετινές φορολογικές δηλώσεις των ελεύθερων επαγγελματιών θα έχουν το τεκμαρτό εισόδημα και ο φόρος θα επιβάλλεται στο μεγαλύτερο.

Κωστής Χατζηδάκης: Ακόμα δεν γνωρίζουμε πότε θα ανοίξει η περίοδος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.