ΑΦΟΡΑ 600.000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ – Η ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατώτατος μισθός: «Προ των πυλών» νέα αύξηση – Εργατολόγος εξηγεί όλες τις αλλαγές

Κατώτατος μισθός: «Προ των πυλών» νέα αύξηση – Εργατολόγος εξηγεί όλες τις αλλαγές
EUROKINISSI.

Την προσεχή Τετάρτη (27/03), ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ανακοινώσει στο Υπουργικό Συμβούλιο τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού. Ο δικηγόρος και εργατολόγος, Κώστας Τσουκαλάς, μοιράζεται τη δική του εκτίμηση αναφορικά με το ύψος και επεξηγεί πώς διαμορφώνεται η αμοιβή συνυπολογίζοντας τα κλιμάκια των τριετιών, μιλώντας στο Newsbomb.gr.

Σήμερα (22/03), κατατέθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο η εισήγηση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τον κατώτατο μισθό, όπως υπογράμμισε η Δόμνα Μιχαηλίδου. Το νέο ύψος αναμένεται να ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, την 27η Μαρτίου.

Ο δικηγόρος και εργατολόγος, Κώστας Τσουκαλάς, μοιράζεται τη δική του εκτίμηση αναφορικά με το ύψος του νέου κατώτατου μισθού και αποσαφηνίζει πώς διαμορφώνεται η αμοιβή των –περίπου– 600.000 μισθωτών τους οποίους αφορά το μέτρο, συνυπολογίζοντας τα κλιμάκια των τριετιών, μιλώντας στο Newsbomb.gr.

«Ο νέος κατώτατος μισθός φαίνεται πως θα “κλειδώσει” περίπου στα 820€ – 830€ μεικτά»

«Το ύψος του νέου κατώτατου μισθού φαίνεται πως θα “κλειδώσει” περίπου στα 820€ – 830€ μεικτά και αντίστοιχα, θα διαμορφώνονται τα κλιμάκια των τριετιών. Άρα, περίπου:

  • Από τα 858€, με μία τριετία θα πάει στα 890€.
  • Από τα 936€, με δύο τριετίες θα ανέλθει στα 990€.
  • Από τα 1.014€, με τρεις τριετίες θα φθάσει στα 1.090€.

Μάλλον θα πάμε στα 830€, αυτή είναι η δική μου εκτίμηση», σημείωσε αρχικά, απαντώντας και για τα σενάρια – έκπληξη αναφορικά με το ενδεχόμενο να ανέλθει τελικώς στα 840€ μεικτά.

«Με τον υψηλό πληθωρισμό, δημιουργείται μία ανισορροπία»

«Προφανώς, η νέα αύξηση δεν είναι αμελητέα –ποσοστιαία και ποσοτικά– αλλά όταν έχουμε έναν πληθωρισμό τροφίμων στο 8,5%, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη βρίσκεται περίπου στο 4,5%. Δημιουργείται μία ανισορροπία, διότι δεν μπορούμε να έχουμε αύξηση αγοραστικής δύναμης.

Αυτή η αύξηση αφορά μονάχα 600.000 μισθωτούς, οι οποίοι αμείβονται με τον κατώτατο. Η κυβέρνηση έχει επιλέξει να μην επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία. Λόγω αυτού, δεν υπάρχουν τα “εργαλεία”, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον κόσμο της εργασίας προς τη διαπραγμάτευση μεγαλύτερων αυξήσεων και στα υπόλοιπα κλιμάκια.

Μάλιστα, υπάρχει η ευρωπαϊκή οδηγία 2024/22, την οποία η χώρα μας πρέπει να ακυρώσει έως τη 15η Νοεμβρίου 2024, η οποία προβλέπει ότι όσα κράτη – μέλη δεν έχουν ποσοστό κάλυψης κλαδικών συμβάσεων τουλάχιστον 80% (η Ελλάδα έχει 20%) θα πρέπει να εκπονήσουν σχέδια στήριξης των συλλογικών διαπραγματεύσεων», επεσήμανε ακόμη ο κ. Τσουκαλάς.

Η προοπτική νέων μέτρων – «ανάσα» από την κυβέρνηση και για τους συνταξιούχους

Ολοκληρώνοντας, ο δικηγόρος και εργατολόγος, Κώστας Τσουκαλάς, υπογράμμισε πως «άρα, αν θέλαμε να “χτυπήσουμε” την ακρίβεια, θα έπρεπε να μειωθούν οι έμμεσοι φόροι, να επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, να έχουμε μία νέα μορφή ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους και να καταργηθεί η προσωπική διαφορά στις συντάξεις, ώστε να λαμβάνουν την αύξηση όλοι οι δικαιούχοι και να μην “εξανεμίζεται” μέσω αυτού του μηχανισμού.

Οι συνταξιούχοι που έχουν ακόμη προσωπική διαφορά, είναι περίπου 550.000. Όμως, περίπου 1 εκατ. άνθρωποι δεν έχουν δει αύξηση μέχρι στιγμής, αφού είτε είχε προσωπική διαφορά, είτε υπήρξε συμψηφισμός. Ακόμη, περίπου 450.000 – 500.000 είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας και οι υπόλοιποι 2 εκατ. μισθωτοί, που δεν αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, είναι εκείνοι που σχετίζονται με την προοπτική επαναφοράς των κλαδικών συμβάσεων», μιλώντας στο Newsbomb.gr.

Σχετικές ειδήσεις