ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια: Ο πληθωρισμός «χτυπά» και τα γλυκά – Αυξήσεις έως και 50% μέσα σε ενάμιση χρόνο

Ακρίβεια: Ο πληθωρισμός «χτυπά» και τα γλυκά – Αυξήσεις έως και 50% μέσα σε ενάμιση χρόνο
UNSPLASH.

«Αλμυρά» λόγω κόστους έγιναν και τα αγαπημένα μας σνακ.

«Πικρή» γεύση αφήνουν στους καταναλωτές τα αγαπημένα τους σνακ, που κοστίζουν ολοένα και ακριβότερα τους τελευταίους μήνες. Η σοκολάτα (ακολουθώντας το ανοδικό «ράλι» του κακάο) και τα πατατάκια έχουν ανατιμηθεί πάνω από 50%, ενώ, ακόμη κι ένα κουτί μπισκότα τείνει να μετατραπεί σε είδος πολυτελείας.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης ετήσιων ανατιμήσεων σε γλυκά και σοκολάτες γνώρισε αύξηση κατά 6%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ενώ, οι τιμές στα σνακ έχουν «ανέβει» κατά 8%, βάσει πρόσφατης έρευνας της εταιρείας Circana (πρώην IRI).

Λαμβάνοντας τις τιμές από τη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, τη μεγαλύτερη αύξηση τιμής (51%) εμφανίζουν τα ποπ κορν, καθώς ένα σακουλάκι των 81 γραμμαρίων πωλείται πλέον 1,48 ευρώ, από 0,98 ευρώ τον Ιούνιο του 2022.

Αν οι καταναλωτές κοιτάξουν προσεκτικά την τιμή του κιλού που αναγράφεται στο ράφι, θα διαπιστώσουν ότι έχουν γίνει απλησίαστα, καθώς ξεπερνά τα 18 ευρώ.

Αντίστοιχα, στα πατατάκια (συσκευασία 150 γραμμαρίων) η ανατίμηση τον τελευταίο 1,5 χρόνο φθάνει το 44%, με την τιμή τους να έχει συξηθεί στα 1,95 ευρώ από 1,35 ευρώ. Παράλληλα, η τιμή του κιλού διαμορφώνεται στα 13 ευρώ, όσα δηλαδή δαπανούν τα νοικοκυριά για να αγοράσουν 1 κιλό φέτα.

Την ανιούσα έχουν πάρει και οι τιμές της σοκολάτας, οι οποίες το επόμενο διάστημα αναμένεται να «εκτιναχθούν», λόγω του διπλασιασμού της τιμής του κακάο. Ενδεικτικά, η τιμή της γκοφρέτας των 38 γραμμαρίων έχει αυξηθεί στα 0,47 ευρώ, από 0,35 ευρώ τον Ιούνιο του 2022 και η τιμή ανά κιλό έχει υπερβεί τα 12 ευρώ, όσο δηλαδή κοστίζει 1 κιλό μοσχάρι.

Μεγάλες ανατιμήσεις παρουσιάζουν και τα μπισκότα, καθώς τα κλασσικά γεμιστά με σοκολάτα έχουν φθάσει τα 1,30 ευρώ (συσκευασία 200 γραμμαρίων), από 0,95 ευρώ το καλοκαίρι του 2022.

Σχετικές ειδήσεις