Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Ποια προϊόντα ακριβαίνουν, ποια φθηναίνουν - Σε απόγνωση οι καταναλωτές
Αντιμέτωποι με συνεχείς ανατιμήσεις οι καταναλωτές
Πηγή: Newsbomb.gr
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Ποια προϊόντα ακριβαίνουν, ποια φθηναίνουν - Σε απόγνωση οι καταναλωτές

Στη δίνη της ακρίβειας βρίσκονται τα ελληνικά νοικοκυριά τα οποία αναγκάζονται καθημερινά να «κόβουν» από παντού, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στα νέα δεδομένα - Σε γκαλοπ που πραγματοποίησε το Newsbomb.gr, οι καταναλωτές εμφανίζονται αγανακτισμένοι από τις συνεχείς ανατιμήσεις που αντικρίζουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ - Tι δήλωσε στο Newsbomb.gr o πρόεδρος του ΙΝΚΑ, Γιώργος Λεχουρίτης

Την ανιούσα έχουν πάρει οι τιμές στα βασικά αγαθά, προκαλώντας απόγνωση στους καταναλωτές. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Newsbomb.gr δεν υπάρχει «φρένο» στις ανατιμήσεις, ειδικότερα στα βασικά προϊόντα τροφίμων (λάδι, λαχανικά, φρούτα, γαλακτοκομικά και απορρυπαντικά).

Όπως ανέφεραν καταναλωτές στην κάμερα του Newsbomb.gr βασικά προϊόντα που δεν μπορούν να λείπουν από το τραπέζι μιας οικογένειας και την καθημερινή διατροφή, έχουν σημειώσει μεγάλη αύξηση.

Οι περισσότεροι πάντως, όπως λένε, πάνε «διαβασμένοι» στο σούπερ μάρκετ καθώς έχουν κάνει έρευνα αγοράς εκ των προτέρων, ώστε να είναι σίγουροι πως το προϊόν που θέλουν να αγοράσουν έχει έκπτωση.

Όσον αφορά την εφαρμογή των νέων κυβερνητικών μέτρων κατά της ακρίβειας που ενεργοποιήθηκαν στις αρχές του μήνα ορισμένοι καταναλωτές παρατήρησαν αρκετές αυξομειώσεις των τιμών στο ράφι. Μάλιστα σε κάποια προϊόντα οι τιμές στο ράφι μειώθηκαν, σε άλλα παρέμειναν ίδιες, ενώ σε άλλα αυξήθηκαν.

Λεχουρίτης στο Newsbomb.gr: «Οι τιμές θα είναι ακριβότερες κατά 10-20% στο σαρακοστιανό τραπέζι»

Οι ανατιμήσεις σε βασικά είδη στα σούπερ μάρκετ θα συνεχίσουν να αποτελούν το νούμερο ένα πρόβλημα για τους πολίτες. Για αυτή ακριβώς την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα σούπερ μάρκετ μίλησε στο Newsbomb.gr o πρόεδρος του ΙΝΚΑ, Γιώργος Λεχουρίτης ο οποίος ανέφερε ότι αυξήσεις σε ορισμένα προϊόντα αγγίζουν ήδη το 10% από τις πρώτες μέρες του νέου έτους.

«Δεν υπάρχει μείωση τιμών στα ράφια του σούπερ μάρκετ. Οι τιμές θα είναι ακριβότερες κατά 10-20% στο σαρακοστιανό τραπέζι καθώς ακρίβυναν τα προϊόντα. Όλα αυτά τα τερτίπια που παίζονται είναι εις βάρος της ποιότητας των προϊόντων και της υγείας του καταναλωτή. Παίζουν με γνώμονα την τιμή και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά ενός προϊόντος. Πουλάνε τα κατεψυγμένα προϊόντα ως φρέσκα. Να σταματήσει τα παραμύθια η κυβέρνηση, να βάλει ελεγκτικούς μηχανισμούς και να σταματήσουν τα παραμύθια περί μείωσης της τιμής των προϊόντων. Ακόμα και τα τέσσερα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση δεν εφαρμόζονται», ανέφερε στο Newsbomb.gr ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ, Γιώργος Λεχουρίτης.

Τι έδειξε η έρευνα του ΙΕΛΚΑ στα σούπερ μάρκετ

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) σε σχέση με τον Ιανουάριο 2023, ο ρυθμός αύξησης των τιμών στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Ιανουάριο του 2024 διαμορφώθηκε στο 3%.

Συγκεκριμένα, με βάση την έρευνα του Ινστιτούτου, στην κατηγορία των τροφίμων καταγράφεται άνοδος της τάξεως του 3,39% τον Ιανουάριο 2024. Σχετικά με τις κατηγορίες με λοιπά ταχυκίνητα είδη παντοπωλείου, μη τροφίμων, καταγράφεται πληθωρισμός της τάξης του 0,81%.

Ο ρυθμός αύξησης των τιμών των προϊόντων διαμορφώθηκε στο 3% μέσα σ' έναν χρόνο.

Σε αυτά τα προϊόντα καταγράφονται οι μεγαλύτερες μειώσεις:

  • Χαρτικά, πάνες & σερβιέτες: -6,12%
  • Γάλα και χυμοί: -4,15%
  • Γιαούρτια και λοιπά γαλακτοκομικά: -4,11%
  • Αλλαντικά: -2,11%
  • Τυροκομικά: -1,79%

Σε αυτά τα προϊόντα καταγράφονται οι μεγαλύτερες αυξήσεις:

  • Τροφές και είδη για κατοικίδια: +12,08%
  • Νερά και αναψυκτικά: +10,48%
  • Φρέσκα φρούτα και λαχανικά: +9,59%
  • Έτοιμα γεύματα: +8,2%

Σημειώνεται ότι στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά καθ’ όλο το 2023 καταγράφονται αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων ως αποτέλεσμα του αυξημένου κόστους παραγωγής και των ακραίων κλιματικών φαινομένων. H κατηγορία «τρόφιμα παντοπωλείου», που περιλαμβάνει και το ελαιόλαδο, καταγράφει αύξηση κατά 5,18%, με τη «συγκρατημένη» αύξησή της να οφείλεται στις μειώσεις στις τιμές των λοιπών ελαίων, καθώς επίσης και στα υπόλοιπα προϊόντα που υπάρχουν στην κατηγορία αυτή (ζυμαρικά, ρύζι κ.ά.).

Δυσαρεστημένοι οι πολίτες με το «Καλάθι της Σαρακοστής»

Το «Καλάθι της Σαρακοστής» που βρίσκεται σε ισχύ από την Τετάρτη 13 Μαρτίου, αποτελεί επέκταση του «Καλαθιού του Νοικοκυριού», καθώς προστίθενται τρεις νέες κατηγορίες τροφίμων, ώστε κάθε νοικοκυριό να έχει όλα τα απαραίτητα προϊόντα για το σαρακοστιανό τραπέζι σε προσιτές τιμές.

Ωστόσο οι καταναλωτές που μίλησαν στο Newsbomb.gr ανέφεραν ότι δεν βοήθησε και πολύ το συγκεκριμένο μέτρο καθώς τα σαρακοστιανά βρίσκονται στα ύψη.

Στο «Καλάθι της Σαρακοστής» εντάσσονται τα εξής προϊόντα:

  • Χαλβάς
  • Νηστίσιμες Σαλάτες (αλοιφές - μελιτζανοσαλάτες, ταραμοσαλάτες κ.α.)
  • Κατεψυγμένα θαλασσινά (δύο τουλάχιστον είδη)

Σημειώνεται ότι σε ισχύ είναι, επίσης και άλλα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, όπως το «καλάθι του νοικοκυριού» που έχει παραταθεί έως τις 30.6.2024 (από 13/3 εντάσσονται σε αυτό και τα Σαρακοστιανά εδέσματα), η «μόνιμη μείωση τιμής», όπου περίπου 1.300 αγαθά πωλούνται τουλάχιστον κατά 5% φθηνότερα, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών, το τρίμηνο «μπλόκο» στις προωθητικές ενέργειες σε όσους προμηθευτές έχουν προβεί σε αδικαιολόγητες ανατιμήσεις (εξαιρούνται 44 κατηγορίες αγαθών με κοντινή ημερομηνία λήξης), οι «καθαρές» τιμές από το «χωράφι στο ράφι», αλλά και το «πλαφόν» στο μικτό περιθώριο κέρδους για το βρεφικό γάλα.

Η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων στα Βαλκάνια

Η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των δέκα πρώτων χωρών από πλευράς πληθωρισμού παγκοσμίως, στην ίδια λίστα με την Αργεντινή, τα Μαλάουι και την Ζιμπάμπουε. Η χώρα μας βρίσκεται στη δεύτερη θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις πρώτες της ευρωπαϊκής ηπείρου μαζί με την πρωταθλήτρια Τουρκία (71,12%). Η Ελλάδα εκινείτο στην αρχή του 2024 σε επίπεδα πληθωρισμού ίδια ή και ελαφρώς υψηλότερα από χώρες όπως η Ρωσία ή η Νορβηγία.

infographic
Η χώρα μας έχει τον υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων και στα Βαλκάνια.

Οι πίνακες της Ε.Ε.:

  • Αλβανία 7%,
  • Βοσνία-Ερζεγοβίνη 3,32%,
  • Βουλγαρία 4,98%,
  • Κοσσυφοπέδιο 2,4%,
  • Βόρεια Μακεδονία 1,9%,
  • Μαυροβούνιο 1,3%,
  • Ρουμανία 5,64%,
  • Σερβία 7,2%,
  • Σλοβενία 2% και
  • Τουρκία 71,12%.

Η σύγκριση με τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου είναι επίσης καταλυτική:

  • Ισπανία 7,45%,
  • Ιταλία 4,1%,
  • Γαλλία 3,1%,
  • Ελλάδα 8,33%,
  • Μάλτα 10,1%,
  • Κύπρος 2,81%

Στο 2,9% ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο 2024

Στο 2,9% υποχώρησε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Φεβρουάριο του 2024 στην Ελλάδα, έναντι 3,1% του Ιανουαρίου. Υποχώρηση έδειξαν και τα στοιχεία όσον αφορά στον πληθωρισμό των τροφίμων καθώς αυτός έφτασε στο 6,7% από 8,9% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Σημειώνεται βέβαια ότι η τιμή του ελαιόλαδου παραμένει στα ύψη, σημειώνοντας αύξηση κατά 63,7%. Υπενθυμίζεται πως η Eurostat υπολογίζει τον πληθωρισμό στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο στο 3,2%.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, από τη σύγκριση του Γενικού ΔΤΚ του μηνός Φεβρουαρίου 2024 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Φεβρουαρίου 2023 προέκυψε αύξηση 2,9% έναντι αύξησης 6,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2023 με το 2022.

Ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Φεβρουάριο 2024, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο 2024 παρουσίασε αύξηση 0,1%, έναντι αύξησης 0,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2023 – Φεβρουαρίου 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2022 – Φεβρουαρίου 2023, παρουσίασε αύξηση 2,9%, έναντι αύξησης 9,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2022 – Φεβρουαρίου 2023 με το δωδεκάμηνο Μαρτίου 2021 – Φεβρουαρίου 2022.

Διαβάστε επίσης

Ακρίβεια: Έχει γίνει συνείδηση σε όλες τις επιχειρήσεις ότι ο έλεγχός τους είναι συνεχής

«Φωτιά» το σαρακοστιανό τραπέζι: Στα ύψη η τιμή σε χαλβά και ταραμοσαλάτα - Αύξηση και στη λαγάνα

Ακρίβεια: Αύξηση στην τιμή του κακάο πάνω από 40%

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ