ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει παράθυρο για νέες φοροαπαλλαγές - Τι πρέπει να ξέρουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Ακίνητα

Χωρίς φόρο τα μισθώματα από κλειστές κατοικίες, οι οποίες θα ενοικιάζονται για πάνω από τρία χρόνια 

Μετά την αύξηση των ελάχιστων ορίων επένδυσης και τους κόφτες που μπαίνουν στην Golden Visa και τα προγράμματα «Ανακαινίζω - Νοικιάζω» και «Κοινωνική Αντιπαροχή» που θα τρέξουν το επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση - σύμφωνα με Τα Νέα Σαββατοκύριακο - μελετά και φορολογικά κίνητρα για την άμεση επαναφορά κλειστών μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων στην αγορά των μακροχρόνιων μισθώσεων, αυξάνοντας τα διαθέσιμα προς ενοικίαση σπίτια.

Η ΠΟΜΙΔΑ έχει προτείνει όσοι ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων τα διαθέσουν προς μακροχρόνια μίσθωση 3 ετών, να απαλλαγούν για το ίδιο χρονικό διάστημα από τον αναλογούντα φόρο που αντιστοιχεί στα μισθώματα ενώ ανάλογη αντιμετώπιση να έχουν και ακίνητα που μένουν ανενεργά από την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων, στην περίπτωση που εκμισθωθούν για μία τριετία.

Για το εν λόγω θέμα και ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, είχε δηλώσει πως το μέτρο αξιολογείται, λέγοντας ότι «είναι μια πρόταση που δεν μπορεί εύκολα να απορριφθεί».

Σε πρώτη φάση θα καταγραφούν τα κλειστά διαμερίσματα και το επόμενο βήμα θα είναι οι παρεμβάσεις με κίνητρα στους ιδιοκτήτες των ακινήτων. Επίσης, η ΑΑΔΕ, σύμφωνα με Τα Νέα, δρομολογεί διασταυρώσεις προκειμένου να εντοπίσει μέσα από τις καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας διαμερίσματα και μονοκατοικίες που είναι κλειστά μόνο στα χαρτιά.