ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Πότε θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά - Πότε ξεκινούν οι δόσεις των πληρωμών του

ΕΝΦΙΑ: Πότε θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά - Πότε ξεκινούν οι δόσεις των πληρωμών του

Πότε θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ - Πότε ξεκινά η πληρωμή του

Με την πρώτη δόση να καταβάλλεται έως 30 Απριλίου, τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2024 αναμένεται να αναρτηθούν στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου.

Αυτό δήλωσε άλλωστε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος ο οποίος είπε συγκεκριμένα: «Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα αναρτηθούν περί τα μέσα Απριλίου, ίσως και το πρώτο δεκαήμερο».

Πληρωμή σε 11 δόσεις

Υπενθυμίζεται ότι η εξόφληση του φόρου θα γίνει σε 11 δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται τέλος Απριλίου, ενώ από το 2025 αλλάζει το πλάνο πληρωμής, με τις δόσεις να αυξάνονται, από 10 που είναι σήμερα, σε 12.

Από το επόμενο έτος, η καταβολή του ΕΝΦΙΑ θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο που σημαίνει ότι ο λογαριασμός θα έχει σταλεί στους ιδιοκτήτες από τον Φεβρουάριο και αυτό το μοντέλο θα αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα.

Έτσι, εάν ένας ιδιοκτήτης ακινήτου πληρώνει συνολικό ΕΝΦΙΑ 500 ευρώ, με το καθεστώς των 10 δόσεων τον μήνα κατέβαλλε μέχρι πέρυσι 50 ευρώ. Εφέτος θα πληρώσει, λόγω των 11 δόσεων, 45,45 ευρώ και από το 2025 η δόση υποχωρεί στα 41,66 ευρώ κάθε μήνα.

Βήμα-βήμα η διαδικασία εκτύπωσης του εκκαθαριστικού ΕΝΦΙΑ

1ο βήμα: Μπαίνουμε στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ aade.gr

Βήμα 2ο: Κλικάρουμε στο πεδίο «Είσοδος στην Εφαρμογή» και στη συνέχεια πληκτρολογούμε τους προσωπικούς κωδικούς Taxisnet.

Βήμα 3ο: Εχουμε μπει στην εφαρμογή της Περιουσιακής Κατάστασης.

Επιλέγουμε αριστερά τη χρονιά που θέλουμε και λίγο πιο κάτω, στο πεδίο «Εκτυπώσεις» κλικάρουμε το «Εκτύπωση εκκαθαριστικού τελευταίες εκκαθάρισης» για το 2024, στο οποίο αναγράφεται το ποσό και οι δόσεις που πρέπει να καταβληθούν σε συγκεκριμένες προθεσμίες.

Στη συνέχεια θα κατέβει στον browser ενα αρχείο pdf, το οποίο μπορούμε να εκτυπώσουμε.