ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατώτατος μισθός: Ποια τα σενάρια για την αύξησή του - Ποια επιδόματα ανεβαίνουν

Κατώτατος μισθός

Την Τετάρτη η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, θα ανακοινώσει ποιος θα είναι ο νέος κατώτατος μισθός

Ο νέος κατώτατος μισθός θα ανακοινωθεί στις 27 Μαρτίου και, όπως έχει αναφέρει το Newsbomb.gr, θα φτάσει τα 830 ευρώ, από την 1η Απριλίου που θα τεθεί σε ισχύ. Με τη νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό, θα υπάρξουν και αυξήσεις στα επιδόματα.

Πιο συγκεκριμένα, την Τετάρτη η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, θα ανακοινώσει ποιος θα είναι ο νέος κατώτατος μισθός. Αυτή την στιγμή υπάρχουν πράγματι σενάρια στο τραπέζι ενώ έχουν πέσει και αρκετές προτάσεις.

Φαίνεται ότι κλειδώνει κάπου μεταξύ του 5% και του 6,5%, λαμβάνοντας πάντα με βάση το επίπεδο του πληθωρισμού, αλλά και το επίπεδο του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Αν κλειδώσει είτε το 5% είτε στο 6,5%, αυτό σημαίνει ότι ο νέος κατώτατος μισθός μικτά θα κυμανθεί από 819 ευρώ μέχρι 831, με το πιθανότερο σενάριο να είναι προς τα πάνω, δηλαδή κοντά στα 830 ευρώ.

Ποια επιδόματα αυξάνονται λόγω του κατώτατου μισθού

  • Επίδομα τακτικής επιδότησης ανεργίας: Το ύψος του επιδόματος ανεργίας ορίζεται σε ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ανεξαρτήτως του αν ο άνεργος αμειβόταν με μηνιαίο μισθό ή ημερομίσθιο. Προβλέπεται προσαύξηση κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος.
  • Ειδικό βοήθημα σε όσους εξέτασαν ποινή στερητική της ελευθερίας :Το επίδομα ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.
  • Ειδικό εποχικό βοήθημα: Το επίδομα για οικοδόμους ορίζεται στο 70% του 37πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη. Για τους σμυριδεργάτες, ορίζεται στο 70% των 50 κατ. ημερομισθίων, ενώ για τα επαγγέλματα των μουσικών-τραγουδιστών, ηθοποιών κ.λπ. στο 70% του 25πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη. Σε άλλα εποχικά ( δασεργατών – ρητινοσυλλεκτών, καπνεργατών, αγγειοπλαστών – κεραμοποιών – πλινθοποιών και μισθωτών ναυπηγικής ζώνης) ορίζεται στο 70% των 35 κατ. ημερομισθίων
  • Βοήθημα ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων-ασφαλισμένων : Το μηνιαίο ποσό της παροχής ισούται με το μηνιαίο επίδομα ανεργίας, το οποίο εξαρτάται από το κατώτατο νομοθετημένο ημερομίσθιο.
  • Ειδικό βοήθημα ΔΥΠΑ: Το συγκεκριμένο επίδομα ανέρχεται σε 718 ευρώ και αφορά 18.000 άτομα, μονογονεϊκές οικογένειες, θύματα έμφυλης βίας και βίας εμπορίας ανθρώπων, αποφυλακισμένους και απεξαρτημένους.
  • Επιχορήγηση προϊόντων για απασχόληση σπουδαστών Α.Τ.Ε.Ι-ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΣΕΛΕΤΕ): Το ποσό ισούται με το 50% του 80% του νόμου κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργάτη.
  • Αποζημίωση για τους μαθητές - σπουδαστές που απέχουν από την εργασία τους για συμμετοχή στις γραπτές εξετάσεις της σχολής που φοιτούν: Για τους προπτυχιακούς φοιτητές το ποσό ισούται με το 30πλάσιο του νόμου κατώτατου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη και για τους μεταπτυχιακούς με το 10πλάσιο αυτού.
  • Αποζημίωση απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας: Το πρόγραμμα προβλέπει αμοιβή που καταβάλλεται στους ωφελούμενους ίση με τον κατώτατο μισθό.
  • Αποζημίωση προγράμματος κοινωφελών χαρακτήρα: Προβλέπεται η καταβολή καθαρών αμοιβών οι οποίοι αντιστοιχούν στις κατώτατες νομοθετημένες μεικτές αποδοχές του ανειδίκευτου εργάτη, ενώ καλύπτεται και το μη μισθολογικό κόστος.
  • Επιδότηση νέων θέσεων εργασίας: Οι αμοιβές συνδέονται έμμεσα με τον κατώτατο μισθό, καθώς η επιχορήγηση κυμαίνεται από 50% έως 80% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους.