ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΣΠΑ: Αντίστροφη μέτρηση για το «Ερευνώ - Καινοτομώ 2021-2027»

ΕΣΠΑ: Αντίστροφη μέτρηση για το «Ερευνώ - Καινοτομώ 2021-2027»

Η δράση του ΕΣΠΑ απευθύνεται σε επιχειρήσεις και ερευνητικούς οργανισμούς

Η Υπουργική Απόφαση για την προκήρυξή της δράσης «Ερευνώ - Καινοτομώ 2021-2027» αναμένεται μετά την προδημοσιεύση της. Σε σχετική πρόσκληση θα ορίζονται, μεταξύ άλλων, η ημερομηνία έναρξης και λήξης της ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» όσον αφορά στα χαρακτηριστικά της δράσης, απευθύνεται σε επιχειρήσεις (έμφαση θα δοθεί στις μικρομεσαίες) και ερευνητικούς οργανισμούς. Οι αιτήσεις χρηματοδότησης που θα υποβληθούν θα πρέπει να αφορούν σε έργα έρευνας και καινοτομίας και να εντάσσονται σε μία από τις παρακάτω παρεμβάσεις:

  • Ερευνα και Ανάπτυξη από Επιχειρήσεις.
  • Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς.
  • Αξιοποίηση Ερευνητικών Αποτελεσμάτων.
    Σφραγίδα Αριστείας (Seal of Excellence) για επιχειρήσεις.
  • Για την υλοποίηση των προτάσεών τους, οι δυνητικοί δικαιούχοι μπορούν να σχεδιάσουν το ερευνητικό έργο τους, αξιοποιώντας ένα ευρύ φάσμα ενισχυόμενων δαπανών από τις κλασικές δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης: βιομηχανική έρευνα και πειραματική ανάπτυξη.

Στο μεταξύ, η βασική έρευνα και οι μελέτες σκοπιμότητας αποφασίστηκε, τελικά, να μην αποτελέσουν επιλέξιμες δραστηριότητες στο πλαίσιο της δράσης.

Προϋποθέσεις συμμετοχής

Οι επιχειρήσεις που θα υποβάλουν αίτηση συμμετοχής πρέπει να έχουν κατ’ ελάχιστον μία κλεισμένη πλήρη (ετήσια) διαχειριστική χρήση. Επιπρόσθετα, κατά τον χρόνο υποβολής πρέπει να λειτουργούν νόμιμα (με έδρα ή υποκατάστημα) στην ελληνική περιφέρεια όπου χωροθετείται η ενίσχυση, σύμφωνα με την αίτηση χρηματοδότησης και να διαθέτουν ΑΦΜ.

Σημειώνεται ότι δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης χρηματοδότησης οι εξωχώριες (offshore) επιχειρήσεις. Οπως, επίσης, εξαιρούνται από τη δράση οι προβληματικές επιχειρήσεις, καθώς και αυτές για τις οποίες εκκρεμεί απόφαση ανάκτησης ενίσχυσης από την Ε.Ε.

Κατ’ εξαίρεση, αλλοδαπές επιχειρήσεις (κάτοχοι TIN/VAT Number) με έδρα σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίες κατά την υποβολή δεν διαθέτουν υποκατάστημα στην Ελλάδα, δεσμεύονται ότι με την ένταξη της πράξης, και σε κάθε περίπτωση πριν από την έκδοση οποιουδήποτε παραστατικού, θα διαθέτουν υποκατάστημα (όχι σύσταση νέας, θυγατρικής εταιρίας) στην περιφέρεια του τόπου υλοποίησης.

Οι ερευνητικοί οργανισμοί, από την πλευρά τους, θα πρέπει να λειτουργούν νομίμως στην Ελλάδα κατά την ημερομηνία έκδοσης της πρόσκλησης της δράσης. Στο πλαίσιο της δράσης, κάθε ερευνητικός οργανισμός συμμετέχει ως ενιαία οντότητα, δηλαδή σε επίπεδο ΑΦΜ και, ειδικότερα, στο επίπεδο του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ), για όσους φορείς διαθέτουν ΕΛΚΕ.

Σε περίπτωση που σε ένα έργο συμμετέχουν διαφορετικά τμήματα σχολής του ίδιου ΑΕΙ (πανεπιστήμια) ή διαφορετικά ινστιτούτα του ίδιου ερευνητικού κέντρου ή διαφορετικοί τομείς του ίδιου ΑΕΙ ή διαφορετικά εργαστήρια του ίδιου ΑΕΙ ή ινστιτούτου, ως ερευνητικός φορέας-εταίρος θα δηλώνεται στην αίτηση χρηματοδότησης το αντίστοιχο ΑΕΙ ή ερευνητικό κέντρο με ενιαίο προϋπολογισμό υπολογιζόμενο σε επίπεδο ερευνητικού οργανισμού (ΑΦΜ του ΕΛΚΕ).

Επιλέξιμοι τομείς

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης ερευνητικών έργων που θα υποβληθούν θα αφορούν στους εξής οκτώ τομείς της Εθνικής Στρατηγικής Εξυπνης Εξειδίκευσης:

1. Υλικά, Κατασκευές & Βιομηχανία.

2. Τουρισμός, Πολιτισμός & Δημιουργικές Βιομηχανίες.

3. Αγροδιατροφική Αλυσίδα.

4. Περιβάλλον & Κυκλική Οικονομία.

5. Βιοεπιστήμες, Υγεία, Φάρμακα.

6. Μεταφορές & Εφοδιαστική Αλυσίδα.

7. Αειφόρος Ενέργεια.

8. Ψηφιακές Τεχνολογίες.

Υποβολή

Η υποβολή των αιτήσεων χρηματοδότησης θα γίνει ηλεκτρονικά στην ελληνική γλώσσα, μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ, app.opske.gr/).

Η δυνατότητα εγγραφής χρηστών στο ΟΠΣΚΕ είναι ήδη ενεργοποιημένη και γίνεται μέσω της ΑΑΔΕ με χρήση κωδικών TAXISnet. Κατά τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησης υποβάλλονται μαζί με την πρόταση και όλα τα δικαιολογητικά ένταξης, συμπεριλαμβανομένου του συμφωνητικού συνεργασίας για τα συνεργατικά έργα.

Η προκήρυξη της δράσης θα αναρτηθεί στους παρακάτω δικτυακούς τόπους:

  • της Δράσης «Ερευνώ – Καινοτομώ» erevno-kainotomo.gr/espa2127
  • της ΕΥΔ Προγράμματος «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ» 21-27.antagonistikotita.gr/
  • του ΕΣΠΑ espa.gr
  • της ΓΓΕΚ gsri.gov.gr
  • της ΕΥΔΕ ΕΚ eyde-etak.gr