ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι και γιατί αγοράζουν σαν τρελοί χρυσό

Ποιοι και γιατί αγοράζουν σαν τρελοί χρυσό
UNSPLASH

Ο χρυσός πήρε μια ανάσα αφού σημείωσε άλλο ένα ρεκόρ την Τετάρτη, καθώς οι αυξανόμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή και οι ελπίδες για μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, συνέχισαν να στρέφουν τους επενδυτές στο ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο.

Ο χρυσός σποτ υποχώρησε 0,3% στα 2.272,79 δολάρια ανά ουγγιά το μεσημέρι της Τετάρτης, αφού έφτασε το υψηλό ρεκόρ των 2.288,09 δολαρίων νωρίτερα στη συνεδρίαση. Οι αναλυτές απέδωσαν τη μικρή υποχώρηση στην άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού στις ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο 0,5% στα 2.293,20 δολάρια.

«Ο πιο σημαντικός παράγοντας που ωθεί τις τιμές του χρυσού υψηλότερα είναι η ανοδική διάθεση στην αγορά και οι προσδοκίες για τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από τη Fed”, δήλωσε ο αναλυτής της Julius Baer, Carsten Menke.

«Παραμένουμε μάλλον επιφυλακτικοί όσον αφορά τον χρυσό και πιστεύουμε ότι υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες για πτωτική κίνηση από τα τρέχοντα επίπεδα. Αναγνωρίζουμε επίσης ότι οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι τιμών στρέφονται προς τα πάνω, λαμβάνοντας υπόψη την ανοδική διάθεση της αγοράς», επεσήμανε ο Carsten Menke.

Η αύξηση του γεωπολιτικού ρίσκου και εκτιμήσεις για μείωση των επιτοκίων έχουν οδηγήσει τις τιμές του χρυσού σε υψηλά επίπεδα, με το πολύτιμο μέταλλο να σημειώνει κέρδη 10% από την αρχή του έτους.

«Φαίνεται ότι ο χρυσός μετατρέπει κάθε εξέλιξη της αγοράς σε αύξηση τιμής», δήλωσε ο Alexander Zumpfe, έμπορος πολύτιμων μετάλλων στην Heraeus.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Federal Reserve δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι θα ήταν «λογικό» να μειώσουν τα επιτόκια στις ΗΠΑ τρεις φορές φέτος.

«Η οικονομία των ΗΠΑ εκπλήσσει με τις ισχυρές επιδόσεις της, οι οποίες θα καθιστούσαν λιγότερο πιθανή μια πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο και αυτό θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στην τιμή του χρυσού , ωστόσο το πολύτιμο μέταλλο διατηρεί την αξία του», δήλωσε ο Zumpfe.

Οι επενδυτές αναμένουν τώρα τα σχόλια του προέδρου της Fed Jerome Powell τις επόμενες ώρες για το πότε η κεντρική τράπεζα θα πραγματοποιήσει την πρώτη της μείωση επιτοκίων.

Ο χρυσός τείνει να κερδίζει όταν τα επιτόκια είναι χαμηλά, γεγονός που μειώνει το κόστος ευκαιρίας της διατήρησης του χρυσού που δεν αποδίδει.