ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Το ξέφρενο ράλι του χρυσού και ο ρόλος Κίνας και Ινδίας

Xrysos
Αντίγραφα ράβδων χρυσού σε εμπορικό κέντρο στο Πεκίνο
Αρχείου AP

Όταν τα επιτόκια πέφτουν, ο χρυσός γίνεται πιο ελκυστικός σε σύγκριση με τα περιουσιακά στοιχεία σταθερού εισοδήματος

Το ράλι του χρυσού συνεχίζεται, με τις τιμές να αγγίζουν το ιστορικό υψηλό όλων των εποχών και τους αναλυτές να θεωρούν πως η ανοδική πορεία δεν θα σταματήσει, καθώς οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να αγοράζουν μετά μανίας χρυσό.

«Οι τιμές θα μπορούσαν να αυξηθούν στα 2.300 δολάρια ανά ουγγιά το δεύτερο εξάμηνο του 2024, εν μέσω προσδοκιών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι πιθανό να μειώσει τα επιτόκια το δεύτερο εξάμηνο του 2024», δήλωσε στο CNBC ο Aakash Doshi, επικεφαλής έρευνας εμπορευμάτων στη Βόρεια Αμερική της Citi.

Οι τιμές του χρυσού τείνουν κινούνται αντίστροφα σε σχέση με τα επιτόκια. Όταν τα επιτόκια πέφτουν, ο χρυσός γίνεται πιο ελκυστικός σε σύγκριση με τα περιουσιακά στοιχεία σταθερού εισοδήματος, όπως τα ομόλογα, των οποίων οι αποδόσεις υποχωρούν σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.

Η Macquarie έχει προβλέψει επίσης ότι οι τιμές του χρυσού θα σημειώσουν νέα υψηλά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Αν και αναγνώρισαν ότι οι φυσικές αγορές χρυσού έχουν αυξήσει τις τιμές, οι αναλυτές της Macquarie απέδωσαν την πρόσφατη άνοδο των 100 δολαρίων στις τιμές σε «σημαντικές αγορές μελλοντικής εκπλήρωσης» στο σημείωμά τους με ημερομηνία 7 Μαρτίου.

«Οι κεντρικές τράπεζες, που αγόρασαν ιστορικά επίπεδα χρυσού τα τελευταία δύο χρόνια, συνεχίζουν να είναι ισχυροί αγοραστές και το 2024», δήλωσε ο Shaokai Fan, επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού.

Αυτές οι αγορές ενίσχυσαν τις τιμές του χρυσού παρά τα υψηλά επιτόκια και το ισχυρό δολάριο, ανέφεραν στο CNBC παρατηρητές της αγοράς. Τα υψηλότερα επιτόκια τείνουν να μειώνουν την ελκυστικότητα του χρυσού σε σύγκριση με τα ομόλογα, ενώ ένα ισχυρότερο δολάριο διαβρώνει τη γυαλάδα του χρυσού σε τιμή του δολαρίου για τους κατόχους άλλων νομισμάτων. Η ισχυρή φυσική ζήτηση για χρυσό τροφοδοτείται επίσης από την ελκυστικότητά του ως ασφαλούς περιουσιακού στοιχείου εν μέσω γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων.

Μεταξύ των κεντρικών τραπεζών, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού το 2023. Η αδύναμη οικονομία της Κίνας και ο εύθραυστος τομέας ακινήτων οδήγησαν επίσης περισσότερους επενδυτές στο ασφαλές περιουσιακό στοιχείο, με τις επενδύσεις σε χρυσό να παραμένουν ισχυρές, δήλωσε η WGC. Οι υψηλότερες τιμές του χρυσού οφείλονται επίσης στις λιανικές αγορές κοσμημάτων, ράβδων και νομισμάτων.

Εκτός από το ότι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας αγόρασε τον περισσότερο χρυσό μεταξύ των κεντρικών τραπεζών του κόσμου, η χώρα κατέγραψε επίσης το υψηλότερο ποσό αγορών χρυσού λιανικής. «Σε επίπεδο καταναλωτών λιανικής, η Κίνα ήταν ένας σημαντικός παράγοντας για την ισχυρή ζήτηση για χρυσό πέρυσι, καθώς τα άτομα στράφηκαν προς τον χρυσό για να διαφοροποιηθούν από άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων», είπε ο Shaokai Fan. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, η Κίνα ξεπέρασε την Ινδία και έγινε ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσών κοσμημάτων στον κόσμο το 2023.

Οι Κινέζοι καταναλωτές αγόρασαν 603 τόνους χρυσών κοσμημάτων πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 10% από το 2022. Παράλληλα με την Κίνα και στην Ινδία εκτοξεύθηκε η καταναλωτική ζήτηση για χρυσό στην Ινδία ειδικά κατά τη διάρκεια της γαμήλιας περιόδου της Ινδίας, η οποία διαρκεί συνήθως από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο και μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου.