ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Τι συμβαίνει με τον χρυσό; Το περίεργο ράλι και η σύγχυση των αναλυτών

Τι συμβαίνει με τον χρυσό; Το περίεργο ράλι και η σύγχυση των αναλυτών

Ένα από τα πιο περίεργα ράλι στην τιμή του χρυσού, η οποία έχει εκτιναχθεί κατά 7% σε επίπεδο μιας εβδομάδας, έχει μπερδέψει τους αναλυτές, που αγωνίζονται να εξηγήσουν πού οφείλεται αυτή η κίνηση. 

Η ξαφνική άνοδος της τιμής ενίσχυσε σημαντικά το περιουσιακό στοιχείο που θεωρείται επενδυτικό καταφύγιο, πάνω από το προηγούμενο υψηλό που είχε καταγραφεί τον Δεκέμβριο, φτάνοντας σχεδόν τα 2.195 δολάρια ανά ουγγιά την Παρασκευή. Ορισμένοι αναλυτές αποδίδουν την κίνηση στις αυξανόμενες προσδοκίες για μειώσεις των επιτοκίων των ΗΠΑ, γεγονός που θα καθιστούσε το περιουσιακό στοιχείο σχετικά πιο ελκυστικό.

Ωστόσο, αρκετοί αναλυτές λένε ότι κανένας από τους παράγοντες που οδήγησαν την άνοδο του χρυσού τους τελευταίους 16 μήνες δεν είναι ο πιθανός καταλύτης για αυτό το πρόσφατο ράλι. Αυτά περιλαμβάνουν επίπεδα ρεκόρ αγορών από κεντρικές τράπεζες, κινεζικά νοικοκυριά που αναζητούν καταφύγια για τα χρήματά τους ή τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. «Ήταν το πιο ήσυχο, το πιο συγκεχυμένο ράλι», δήλωσε ο Nicky Shiels, αναλυτής πολύτιμων μετάλλων στο MKS Pamp, ένα ελβετικό διυλιστήριο και εμπορικό οίκο χρυσού. «Αυτό που πήρε το χρυσό από 2.000 $ [τον περασμένο μήνα] σε πάνω από 2.150 $ είναι κάτι που προκαλεί πονοκέφαλο», προσέθεσε.

Το τρέχον ράλι ξεκίνησε όταν τα στοιχεία της αμερικανικής μεταποίησης στις αρχές του μήνα έδειξαν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη συρρίκνωση, ενισχύοντας την πεποίθηση των επενδυτών ότι η Federal Reserve θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Ιούνιο. Ωστόσο, το μέγεθος των κινήσεων στα αμερικανικά ομόλογα και στο δολάριο δεν φαίνεται να δικαιολογεί πλήρως το ράλι του χρυσού, λένε οι αναλυτές.

Ο χρυσός τη Δευτέρα διαπραγματεύτηκε στα 2.182 δολάρια ανά ουγγιά, αφού τα στοιχεία για την αύξηση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο μειώθηκαν απότομα την Παρασκευή, ενισχύοντας περαιτέρω εμπιστοσύνη στις προσδοκίες των επενδυτών για μείωση επιτοκίων το πρώτο εξάμηνο του έτους. Το ονομαστικό υψηλό σημειώθηκε παρά τις εκροές από τα διαπραγματεύσιμα με χρυσό αμοιβαία κεφάλαια ύψους 21 εκατ. ουγγιών το περασμένο έτος, σύμφωνα με το Bloomberg.

Αντίθετα, το bitcoin, το οποίο έφτασε σε νέο υψηλό πάνω από τα 72.000 δολάρια τη Δευτέρα, έχει ενισχυθεί από δισεκατομμύρια δολάρια που εισρέουν στα ETF από τότε που κυκλοφόρησαν στις ΗΠΑ πριν από δύο μήνες. Ωστόσο, η Rhona O'Connell, αναλυτής στη χρηματιστηριακή εταιρεία εμπορευμάτων StoneX, είπε ότι πολλοί παράγοντες θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν την υψηλή τιμή του χρυσού, όπως η Κίνα που πρόσφατα σκληραίνει τη ρητορική της για την Ταϊβάν, οι τραπεζικές εντάσεις στις ΗΠΑ και οι εκλογές που έρχονται σε πολλές χώρες φέτος.

«Δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο ή απτό στο οποίο μπορούμε να επισημάνουμε, εκτός από τις προσδοκίες για τις κινήσεις της Fed», είπε ο O'Connell. Η έλλειψη άμεσα διαθέσιμων στοιχείων για τις ροές στην αγορά οδήγησε σε προτάσεις ότι οι εξωχρηματιστηριακές αγορές από μυστικούς αγοραστές χρυσού, οι οποίες είναι δύσκολο να εντοπιστούν, έχουν τραβήξει τις τιμές προς τα πάνω.

Ο Bernard Dahdah, ανώτερος αναλυτής εμπορευμάτων στη γαλλική τράπεζα Natixis, είπε ότι οι μέτριες πρόσφατες κινήσεις στο δολάριο και τις αποδόσεις των ομολόγων και οι συνεχιζόμενες εκροές για τα ETF είχαν καταστήσει δύσκολο να προσδιοριστεί το ράλι του χρυσού στις μεταβαλλόμενες προσδοκίες για μειώσεις των επιτοκίων της Fed. Ούτε θα μπορούσε να το αποδώσει στην ανανεωμένη ζήτηση από Κινέζους ιδιώτες επενδυτές, επειδή το premium για χρυσό στην Κίνα έναντι του Λονδίνου έχει περιοριστεί, ούτε στις αγορές από τις κεντρικές τράπεζες, καθώς τα επίσημα ιδρύματα τείνουν να αγοράζουν αργά και θέλουν να περάσουν απαρατήρητα.

«Σε ένδειξη υψηλότερης επενδυτικής δραστηριότητας, ο αριθμός των εκκρεμών συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού στην Comex έχει εκτιναχθεί κατά 30% από τις 28 Φεβρουαρίου, ενώ οι καθαρές θέσεις αγοράς αυξήθηκαν περίπου 64.000 σε 208.000 συμβόλαια την περασμένη Τρίτη, σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής Εμπορευμάτων Commodity Futures. «Αυτό χτυπά προειδοποιητικά καμπανάκια για μια ουσιαστική διόρθωση», είπε ηRhona O'Connell. «Μόλις σταματήσει η δυναμική, θα υπάρξει κατοχύρωσή κερδών».

Ορισμένοι πιστεύουν ότι το ράλι της αγοράς χρυσού είναι ένα σύμπτωμα των επενδυτών που τρέχουν μπροστά σε στοιχήματα για μειώσεις επιτοκίων. «Δεν είναι δεδομένο ότι η Fed πρόκειται να μειώσει τα επιτόκια», δήλωσε ο Carsten Menke, επικεφαλής έρευνας επόμενης γενιάς στην Julius Baer. Αλλά δεν πιστεύουν όλοι οι τιμές του χρυσού οδεύουν προς πτώση. Οι τιμές εξακολουθούν να είναι αρκετά χαμηλότερες από το ρεκόρ του προσαρμοσμένου πληθωρισμού των 3.000 δολαρίων ανά ουγγιά που σημειώθηκε το 1980 και ορισμένοι αναλυτές λένε ότι το τρέχον ράλι δείχνει ότι υπάρχει σταθερό κατώτατο όριο κάτω από την τιμή.

Ο StanChart's Cooper τόνισε την ισχυρή ζήτηση λιανικής και κεντρικών τραπεζών εκτός της Δύσης, καθώς και την θετική αντίδραση της τιμής του χρυσού σε οριακές ειδήσεις που υποστηρίζουν τις μειώσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ και την ικανότητά της να αντέξει όταν τα στοιχεία δείχνουν ότι τα επιτόκια παραμένουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.