ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Το bitcoin, ο χρυσός και τα… μυστήρια

Το bitcoin, ο χρυσός και τα… μυστήρια

Ο χρυσός και το bitcoin επωφελούνται με διαφορετικούς τρόπους από ένα ασυνήθιστο μακροοικονομικό περιβάλλον

Το bitcoin και ο χρυσός ακολουθούν μια παράλληλα πορεία στην τρέχουσα συγκυρία, καθώς τόσο το κρυπτονόμισμα όσο και το πολύτιμο μέταλλο σημείωσαν νέα υψηλά ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα.

Τα ράλι στα δυο περιουσιακά στοιχεία καταγράφηκε κατά τη διάρκεια μιας σχετικά άτονης περιόδου για τις μετοχές, με τον δείκτη αναφοράς S&P 500 να σημειώνει άνοδο μόλις 3% τον περασμένο μήνα, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να μαντέψουν την επόμενη κίνηση της Federal Reserve στα επιτόκια.

Ο χρυσός και το bitcoin επωφελούνται με διαφορετικούς τρόπους από ένα ασυνήθιστο μακροοικονομικό περιβάλλον όπου ο πληθωρισμός και τα επιτόκια παραμένουν κορυφαία προτεραιότητα για την αγορά, λένε οι αναλυτές.

«Πιστεύω ότι είναι σύμπτωση. O χρυσός προσελκύει ορισμένους ανθρώπους και το bitcoin προσελκύει άλλους επενδυτές», δήλωσε στο Business Insider η Kathleen Brooks, διευθύντρια έρευνας στην online χρηματιστηριακή εταιρεία XTB. «Αλλά αυτές οι εναλλακτικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων με κάποιο τρόπο συναντιούνται», προσέθεσε.

«Διάφοροι παράγοντες οδήγησαν το χρυσό και το bitcoin σε νέα ρεκόρ, αλλά είναι πραγματικά μια ιδιορρυθμία του μακροοικονομικού σκηνικού που ανεβαίνουν και τα δύο assets ταυτόχρονα.

Τα ETFs δίνουν φτερά στο bitcoin

Μετά από μερικά δύσκολα χρόνια, το bitcoin ξαναβρίσκει τη δυναμική του. Το crypto διαπραγματεύεται πάνω από 73.000 δολάρια και έχει αυξηθεί σχεδόν 75% από την 1η Ιανουαρίου.

Αυτή η αλατώδης άνοδος οδήγησε το bitcoin πάνω από το προηγούμενο υψηλό του, περίπου 69.000 δολάρια που είχε κατακτήσει τον Νοέμβριο του 2021.

Ο βασικός λόγος πίσω από το ράλι του κορυφαίου κρυπτονομίσματος βρίσκεται στη έντονη ζήτηση για τα νέα ETFs στη spot αγορά των ΗΠΑ. Από την έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ στις 10 Ιανουαρίου, σχεδόν 8 δισ. δολάρια σε κεφάλαια έχουν εισρεύσει στα νέα ETFs που συνδέονται με το Bitcoin.

Παράλληλα το Χρηματιστήριο του Λονδίνου έκανε γνωστό ότι θα αρχίσει να δέχεται αιτήσεις για την εισαγωγή τίτλων διαπραγμάτευσης bitcoin και eher (ETNs) το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Γιατί ανεβαίνει ο χρυσός

Η πορεία του χρυσού στις αρχές του 2024 ήταν πιο ήπια, αλλά αυτό είναι αναμενόμενο, καθώς καθώς αποτελεί ένα περιουσιακό στοιχείο που οι επενδυτές τείνουν να βλέπουν ως «ασφαλές καταφύγιο» λόγω της χαμηλής του μεταβλητότητας.

Το πολύτιμο μέταλλο έχει ενισχυθεί περίπου 4,5% από την αρχή του έτους στα 2.159 δολάρια ανά ουγγιά, επίπεδο που είναι υψηλότερο από το προηγούμενο υψηλό ρεκόρ των περίπου 2.140 δολάρια που επιτεύχθηκε τον Δεκέμβριο:

Οι κεντρικές τράπεζες από χώρες, όπως η Κίνα, η Τουρκία και η Ινδία, αγοράζουν μαζικά χρυσό τους τελευταίους μήνες, συμβάλλοντας στην άνοδο της τιμής του πολύτιμου μετάλλου.

Φαίνεται ότι αγοράζουν για να διαφοροποιήσουν τα αποθέματά τους, μειώνοντας την έκθεσή τους σε άλλα επενδυτικά καταφύγια, όπως το δολάριο ΗΠΑ, καθώς οι traders προετοιμάζονται για την έναρξη της μείωσης των επιτοκίων από τη Fed.

«H τιμή του χρυσού επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ADM Investor Services International.

Και προσθέτει: «Το bitcoin και ο χρυσός είναι δύο από τα πιο καυτά περιουσιακά στοιχεία στην αγορά αυτή τη στιγμή, απλώς για πολύ διαφορετικούς λόγους. Οι επενδυτές νιώθουν με το γεγονός ότι έχουν πάρα πολλά δολάρια στα χαρτοφυλάκια τους. Δεν υπάρχουν πολλές άλλες εναλλακτικές, αλλά ο χρυσός είναι μία από αυτές».

Οι αναλυτές θεωρούν επίσης ότι το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον που καταγράφεται για τον χρυσό, συνδέεται με τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Γάζα και την διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τη οικονομική ανάπτυξη και στρέφονται σε ασφαλή επενδυτικά καταφύγια.