ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Το πλάνο για πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου – Ο ρόλος των «ειδικών δυνάμεων»

ΑΑΔΕ: Το πλάνο για πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου – Ο ρόλος των «ειδικών δυνάμεων»
UNSPLASH.

Ο σχεδιασμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για το 2024.

Με τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργο Πιτσιλή, να τονίζει πως «οι ψηφιακές δηλώσεις στο myProperty έχουν αυξηθεί κατά 73%, 300.000 πολίτες έχουν κατεβάσει το myaadeapp, θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας το παρελθόν, οι εφορίες μετεξελίσσονται σε υπηρεσίες εξυπηρέτησης για τους πολίτες για να τους βοηθούν στην χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών», μιλώντας στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, εντείνεται η προσπάθεια της Αρχής για περιορισμό τόσο της φοροδιαφυγής, όσο και του λαθρεμπορίου.

Μόνο για το τρέχον έτος, προγραμματίζεται η διενέργεια πάνω από 170.385 φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων. Πρακτικά, αυτό αντιστοιχεί σε σχεδόν 500 ελέγχους κάθε ημέρα, με στόχο συνολικές εισπράξεις ύψους 65 δισ. ευρώ. Τα 47 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τις εφορίες και 15,8 δισ. ευρώ από τα Τελωνεία.

Σε αυτό το πλαίσιο, σχεδιάζεται η δημιουργία «Ειδικών Δυνάμεων» Φορολογικής Διοίκησης, που θα στελεχώνονται πιθανότατα από ελεγκτές της ΥΕΔΔΕ, κυρίως για φορολογικούς και τελωνειακούς σκοπούς.

Από αυτά, η Ανεξάρτητη Αρχή προβλέπει να επιστρέψει περίπου 6,6 δισ. ευρώ σε δικαιούχους επιστροφής φόρων, με το 95% των αιτημάτων για ΦΠΑ να ικανοποιείται πριν συμπληρωθούν ενενήντα μέρες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πλάνο και τις εντολές του κ. Πιτσιλή, για εφέτος επίκεινται:

– Φορολογικοί έλεγχοι: τουλάχιστον 30.000 έλεγχοι από τις Φορολογικές Ελεγκτικές Υπηρεσίες.

– Έλεγχοι ΥΕΔΔΕ: Τουλάχιστον 885 υποθέσεις καταπολέμησης φοροδιαφυγής και απάτης στο ΦΠΑ από τις Υπηρεσίες Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων.

– Επιτόπιοι έλεγχοι πρόληψης: διενέργεια τουλάχιστον 42.000 μερικών επιτόπιων ελέγχων στις επιχειρήσεις από τις ΔΟΥ, τα ΕΛΚΕ και τις ΥΕΔΔΕ.

– Έλεγχοι στον δρόμο: Διενέργεια τουλάχιστον 84.000 ελέγχων δίωξης από τα Τελωνεία και τις Κινητές Ομάδες Ελέγχου σε δρόμους και βενζινάδικα.

– «Εκ των υστέρων» έλεγχοι: Διενέργεια 13.500 εκ των υστέρων ελέγχων από τα Τελωνεία και τις ΕΛΥΤ.

– Διασταυρώσεις και άνοιγμα λογαριασμών: Διενέργεια στοχευμένων διασταυρώσεων για εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων.

– Παλαιά ληξιπρόθεσμα (πριν από το 2024): αναζήτηση και είσπραξη τουλάχιστον 2,8 δισ. ευρώ έναντι του παλαιού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου της Φορολογικής Διοίκησης.

– «Φρέσκα» ληξιπρόθεσμα του 2024: Ειδοποιήσεις – κατασχέσεις για εισπραξιμότητα 32% επί του νέου ληξιπρόθεσμου χρέους τη στιγμή που δημιουργείται προς τη Φορολογική Διοίκηση.

– Διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS.

Ιδιαίτερα για το λαθρεμπόριο, μέσα στο 2024:

  • Δίδεται σε παραγωγική λειτουργία του συστήματος ανάλυσης και αξιοποίησης δεδομένων παρακολούθησης του συστήματος εισροών εκροών στα καύσιμα.
  • Εγκαθίσταται σύστημα εισροών – εκροών στα Πλωτά Εφοδιαστικά – Μεταφορικά μέσα ναυτιλιακού καυσίμου.
  • Εγκαθίσταται σύστημα εισροών – εκροών σε Φορολογικές Αποθήκες και Αποθήκες Τελωνειακής Αποταμίευσης.
  • Αρχίζει σχεδιασμός συστήματος ελέγχου και παρακολούθησης ιχνηθετών σε υγρά καύσιμα.

Σχετικές ειδήσεις