ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

DW: Ο πλουσιότερος Γάλλος θέλει να γίνει Βέλγος

DW: Ο πλουσιότερος Γάλλος θέλει να γίνει Βέλγος

Αίσθηση προκαλεί η υπόθεση του πλουσιότερου Γάλλου Μπερνάρ Αρνό να αλλάξει υπηκοότητα και να γίνει Βέλγος, λόγω της φορολογίας στη Γαλλία.

Το θέμα έχει ανάψει φωτιές τελευταία, με σχόλια για πιθανές παλινδρομήσεις και με τη χαριστική βολή που μοιάζει ότι θέλησε να δώσει χθες ο πλουσιότερος Γάλλος, ο Μπερνάρ Αρνό, επιβεβαιώνοντας ότι επιδιώκει να αποκτήσει τη βελγική υπηκοότητα.

Mε δεδομένο ότι στο Βέλγιο η φορολογία είναι χαμηλότερη, η είδηση προκάλεσε σεισμική δόνηση στους κυβερνητικούς κύκλους ενώ τα μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για ένα «δυνατό μήνυμα του Αρνό προς τον Ολάντ», παραμονή της τηλεοπτικής του εμφάνισης.

Ο Μπερνάρ Αρνό είναι επικεφαλής του ομίλου LVMH (Louis Vuitton- Möet Hennessy) και με 32 δις ευρώ θεωρείται ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών η βελγική ιθαγένεια δεν πρόκειται να αλλάξει και πολύ τα της φορολογίας του Μπερνάρ Αρνό για τις επιχειρήσεις του στη Γαλλία. Γι΄ αυτό και οι σχολιαστές βλέπουν την κίνησή του περισσότερο ως «πολιτική χειρονομία», προς εξυπηρέτηση των «ομοίων» του, μεγάλων αφεντικών και διευθυντικών στελεχών, που ανησυχούν για τα μελλοντικά φορολογικά μέτρα.