ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ.Σταϊκουρας: Δεν υπάρχουν περιθώρια αλλαγής στη «συνταγή»

Χρ.Σταϊκουρας: Δεν υπάρχουν περιθώρια αλλαγής στη «συνταγή»

«Περιθώρια άμεσης αλλαγής της συνταγής δημοσιονομικής πολιτικής, που εφαρμόζεται από την αρχή του προγράμματος στήριξης, είναι σχεδόν ανύπαρκτα», ανέφερε κατά την διάρκεια συζήτησης του προσχεδίου Προϋπολογισμού, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

«Από την ώρα που η Ελλάδα προσέφυγε στον μηχανισμό στήριξης και δεδομένων των αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας, ο χώρος σχεδιασμού πολιτικών είναι αυστηρά περιορισμένος και εξαρτημένος από το πλαίσιο συνεργασίας με τους εταίρους και δανειστές μας», συμπλήρωσε ο κος Σταϊκούρας. Περιγράφοντας τις απώλειες των Ελλήνων πολιτών την τελευταία διετία, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για «Ηράκλεια προσπάθεια με θυσίες 49 δισ. που δεν οδήγησαν σε αντάξιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Η οικονομία αντίθετα, ακολούθησε πτωτική πορεία και η συνολική ύφεση ξεπέρασε το 22% του ΑΕΠ ενώ η ανεργία φτάνει το 25%». Αυτά οφείλονται στην έλλειψη σχεδίου αντιμετώπισης κρίσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που προκάλεσε την ελληνική κρίση δανεισμού, αλλά και στο ότι δεν δόθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, η δέουσα προσοχή σε μέτρα ανάκαμψης της οικονομίας - και όσα επιχειρήθηκαν, δεν προχώρησαν. Ακόμα περισσότερο, «το έλλειμμα αξιοπιστίας που διαμορφώθηκε τα τρία προηγούμενα χρόνια ήταν μεγάλο και δύσκολα διαχειρίσιμο». Τα φαινόμενα της ύφεσης και των σκληρών δημοσιονομικών πολιτικών, δεν είναι βεβαίως μοναδικά ελληνικά.

«Στην Ισπανία, το προσχέδιο Προϋπολογισμού προβλέπει εκεί 40 δισ. περικοπές, κυρίως από κοινωνικές δαπάνες - ενώ η κυβέρνηση έχει ήδη περικόψει 27 δισ. απ' τον Προϋπολογισμό του 2012. Στη Γαλλία βλέπουμε 37 δισ. ευρώ μέτρα από αύξηση φόρων και περικοπή δαπανών. Στην Πορτογαλία έχουμε αύξηση της μέσης φορολογίας στο εισόδημα των πολιτών, ειδική έκτακτη εισφορά, φορολόγηση ακίνητης περιουσίας κ.ά.. Αντίστοιχα μέτρα λαμβάνει η Ιταλία, ενώ η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική σε Σλοβενία και Κύπρο. Διαπιστώνουμε ότι πολλά κράτη της ευρωζώνης καλούνται να μειώσουν δραστικά το βιοτικό τους επίπεδο σε έκταση που δεν είχε γίνει στο παρελθόν», ανέφερε ο κος Σταϊκούρας. Με βάση την πραγματικότητα αυτή, η «κυβέρνηση εθνικής ευθύνης καλείται να βγάλει τη χώρα απ' το τέλμα, εντός του ευρώ, με άμεση επιδίωξη την εξασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος απ' την επόμενη χρονιά».

Τέτοιες ενδείξεις υπάρχουν ήδη, παρά την πρωτοφανή ύφεση: Σχετικά, ο κος Σταϊκούρας επικαλέστηκε την πτώση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης το 2012 στο 6,6% του ΑΕΠ (έναντι 9% το 2011), την βελτίωση του πρωτογενούς ελλείμματος (1,4% από 2,1%) την μείωση των συνολικών δαπανών του Προϋπολογισμού κατά 4,8 δις που αντισταθμίζει την υστέρηση των καθαρών εσόδων κατά 2 δις ευρώ (στοιχεία πρώτου οκταμήνου του 2012), την αποκλιμάκωση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή στο 0,9%, την πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 1% το 2013. Περιθώρια αισιοδοξίας αφήνει επίσης και η «ποσοτική και ποιοτική βελτίωση του κεφαλαίου αξιοπιστίας της χώρας, ως αποτέλεσμα συγκροτημένων και μεθοδικών κινήσεων της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού», η μείωση των σπρεντ των ελληνικών ομολόγων, η βελτίωση του κλίματος στο Χρηματιστήριο, η αύξηση των εξαγωγών, η επιστροφή καταθέσεων, η προώθηση μιας σειράς αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου - «ενώ συμβάλλει και η δημιουργία νέων, ισχυρών τραπεζικών ομίλων, ικανών να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του ελληνικού και διεθνούς περιβάλλοντος».

«Η κυβέρνηση δίνει δείγματα ότι η χώρα περνά από τη σφαίρα των λόγων και των προθέσεων στο πεδίο των δύσκολων, αλλά αναγκαίων, αποφάσεων και πράξεων», σημείωσε ο κος Σταϊκούρας. «Δείχνει ότι υπάρχει η βούληση για να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις και να τεθούν οι στέρεες βάσεις για να βγει η οικονομία από την ανατροφοδοτούμενη κρίση». Στα 6,6 δισ. ευρώ μειώθηκε το ταμειακό έλλειμμα του προϋπολογισμού στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, από τα 19,2 δισ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος τα έσοδα στο ίδιο διάστημα κατέγραψαν μείωση κατά 3,4% και διαμορφώθηκαν στα 34 δισ. ευρώ έναντι 35,2 δισ. ευρώ πέρυσι. Στο σκέλος των δαπανών του Τακτικού Προϋπολογισμού καταγράφεται μείωση τους κατά 23,6% στα 40,54 δισ. ευρώ από 53 δισ. ευρώ πέρυσι. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η εξοικονόμηση που έχει επιτευχθεί στο κονδύλι των τόκων που καταβάλλει ο Προϋπολογισμός για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους, οι οποίοι μειώθηκαν στα 6 δισ. ευρώ από 13,8 δισ. ευρώ πέρυσι.