Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Στουρνάρα με τους τραπεζίτες

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Στουρνάρα με τους τραπεζίτες

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, τους Γιώργο Ζανιά, πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας, Δημήτριο Μαντζούνη, διευθύνοντα σύμβουλο της Alpha Bank, Νίκο Νανόπουλο, διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank και Σταύρο Λεκκάκο, διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς, στην οποία συζητήθηκαν τα θέματα που απασχολούν τις ελληνικές τράπεζες σχετικά με την επαναγορά ομολόγων.

Νωρίς αύριο το πρωί θα πραγματοποιηθούν τα διοικητικά συμβούλια των ελληνικών τραπεζών για να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων με το 100% των χαρτοφυλακίων που διαθέτουν. Αναλόγως με τη συμμετοχή των hedge funds θα κριθεί αν θα γίνει αποδεκτή η προσφορά των ομολόγων στο σύνολό της.

Ο κ. Στουρνάρας κατά τη συνάντηση αναφέρθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στο θέμα της νομοθετικής ρύθμισης που θα απαλλάσσει τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών από νομικές ευθύνες που ενδεχομένως θα αντιμετώπιζαν λόγω της συμμετοχής στο buy back. Η ρύθμιση θα λάβει τη μορφή της πράξης νομοθετικού περιεχομένου και θα εκδοθεί άμεσα.

Όσον αφορά το ζήτημα της αποτύπωσης του αναβαλλόμενου φόρου στα εποπτικά κεφάλαια, έχει καταρχάς θετική αντιμετώπιση, θα πρέπει όμως να εγκριθεί από την τρόικα και την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο αναβαλλόμενος φόρος μπορεί να έχει ωφέλεια της τάξης των 4 δισ. ευρώ εάν γίνει δεκτός ο υπολογισμός του κατά 100% στα εποπτικά κεφάλαια του κλάδου.