Μποργκ:Υπάρχει …«μια πιθανότητα» η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη

Μποργκ:Υπάρχει …«μια πιθανότητα» η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη

Ο υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας Άντερς Μποργκ βλέπει εφεξής «μια πιθανότητα» η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, ενώ πριν από περίπου δύο μήνες είχε δηλώσει πεπεισμένος ότι η χώρα δεν είχε πλέον άλλη επιλογή από το να εγκαταλείψει το ευρώ.

«Οι χώρες της ευρωζώνης παραιτήθηκαν από ένα μέρος του χρέους και είναι προφανές ότι θα παραιτηθούν κι από άλλο ένα μέρος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να έχει μια πιθανότητα να παραμείνει στην νομισματική ένωση», σημείωσε σήμερα ο Μποργκ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Dagens Nyheter. «Ωστόσο η αβεβαιότητα είναι εξαιρετικά μεγάλη και πιστεύω ότι είναι δύσκολο να δούμε πώς (οι Έλληνες) θα μπορέσουν να ξανασταθούν στα πόδια τους», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις αυτές δείχνουν μια στροφή σε σχέση με αυτές που είχε κάνει ο Μποργκ στα μέσα Οκτωβρίου, οι οποίες ήταν πολύ πιο απαισιόδοξες, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Η εγκατάλειψη του ευρώ από την Ελλάδα «είναι ένας επίπονος και περίπλοκος δρόμος, αλλά είναι δύσκολο να δούμε κάποιον άλλο που θα μπορούσε να λειτουργήσει», είχε δηλώσει τότε.

Η εγκατάλειψη του ευρώ από την Ελλάδα συζητείτο σε τέτοιο εύρος στην Σουηδία που ο όρος «grexit» (έξοδος της Ελλάδας) εντάχθηκε στον ετήσιο κατάλογο με τους νεολογισμούς που είναι αποδεκτοί στα σουηδικά τον οποίο δημοσίευσε σήμερα το επίσημο Συμβούλιο Γλώσσας.