Άσμουσεν: Δεν θα βγει η Ελλάδα από το ευρώ το 2013

Άσμουσεν: Δεν θα βγει η Ελλάδα από το ευρώ το 2013

Την πεποίθησή του πως η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη και το 2013 εξέφρασε ο Γεργκ Άσμουσεν, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στην γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel, ο κ. Άσμουσεν υποστήριξε πως το ευρώ είναι πιο σταθερό σε σχέση με αυτό που ήταν πριν από 12 μήνες και έχει εγκαθιδρυθεί ως το δεύτερο σημαντικότερο νόμισμα στον κόσμο.

«Η Ελλάδα είναι ξανά εντός δρόμου. Ορισμένοι οικονομολόγοι προέβλεψαν την έξοδο της χώρας το 2012. Αυτό δεν έγινε και δεν πρόκειται να γίνει το 2013», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Άσμουσεν, προσθέτοντας πως, ανάμεσα στις δοκιμαζόμενες χώρες της νομισματικής ένωσης, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία έχουν πετύχει τη μεγαλύτερη πρόοδο, ενώ η Ισπανία οφείλει να «αναδιαρθρώσει τον τραπεζικό της τομέα».

Πέραν του ζητήματος παραμονής της Αθήνας στο κοινό νόμισμα, ο κ. Άσμουσεν στάθηκε και στα εντυπωσιακά υψηλά ποσοστά ανεργίας και τις κοινωνικές αναταράξεις που παρατηρούνται σε Ελλάδα και Ισπανία, σχολιάζοντας πως η παρούσα κατάσταση «δεν είναι αποδεκτή» και πως οι δύο νοτιοευρωπαϊκές χώρες πρέπει να προχωρήσουν σε μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και να επιδιώξουν μία «ενεργή πολιτική» σε ό,τι την αφορά, προειδοποιώντας δε πως οι κοινωνικές εντάσεις καθιστούν δύσκολη την αποδοχή των «απαραίτητων μεταρρυθμίσεων».

Συνεχίζοντας, ο κ. Άσμουσεν επανέλαβε την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ να πράξει «τα πάντα, εντός της εντολής της, προκειμένου να αποτρέψει τη διάσπαση της ευρωζώνης».