ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το γεν υποτιμάται έναντι του ευρώ και του δολαρίου

Το γεν υποτιμάται έναντι του ευρώ και του δολαρίου

Η ισοτιμία του γεν υποχωρεί σημαντικά στις αγορές συναλλάγματος και ο δείκτης μετοχών του χρηματιστηρίου του Τόκιο αυξήθηκε κατά 2,1% σε επίπεδα κοντά στο υψηλό τεσσάρων ετών, καθώς το ανακοινωθέν της G 20 (της ομάδας των 20 μεγαλύτερων αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών) απέφυγε να επικρίνει την Ιαπωνία για την επιθετική νομισματική πολιτική της που έχει οδηγήσει στην εξασθένηση του νομίσματός της.

Το δολάριο καταγράφει κέρδη 0,5% έναντι του ιαπωνικού νομίσματος και διαμορφώνεται στα 93,97 γεν, μία ισοτιμία που πλησιάζει το υψηλό επίπεδο των 94,465 γεν της 11ης Φεβρουαρίου. Το ευρώ ανατιμάται κατά 0,3% στα 125,34 γεν, επίπεδο που παραμένει χαμηλότερο από το υψηλό των 127,71 γεν του Απριλίου 2010, το οποίο άγγιξε στις 6 Φεβρουαρίου.

Η G 20, που συνεδρίασε στη Μόσχα την περασμένη Παρασκευή και Σάββατο, δεν αναφέρθηκε στο ανακοινωθέν της στην Ιαπωνία, αλλά δέσμευσε τα μέλη της να απέχουν από ανταγωνιστικές υποτιμήσεις, ενώ τόνισε ότι η νομισματική πολιτική θα πρέπει να στοχεύει μόνο στη σταθερότητα των τιμών και την ανάπτυξη. Η ιαπωνική κυβέρνηση ανέφερε ότι η απόφαση αυτή της δίνει το «πράσινο φως» για να εφαρμόσει τις επεκτατικές πολιτικές της.

Η προσοχή της αγοράς επικεντρώνεται τώρα στο πρόσωπο που θα επιλέξει ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίντζο 'Αμπε για τη θέση του Διοικητή της Τράπεζας της Ιαπωνίας. Η επιλογή αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με πηγές του Ρόιτερς, πιθανότερος υποψήφιος να αναλάβει καθήκοντα κεντρικού τραπεζίτη είναι ο πρώην κορυφαίος υπηρεσιακός παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών της χώρας κ. Τοσίρο Μούρο, ο οποίος αναμένεται ότι θα εντείνει τις προσπάθειες για την τόνωση της ιαπωνικής οικονομίας, αλλά δεν θα ακολουθήσει πιθανότατα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής χαλάρωσης.

Ο πρωθυπουργός 'Αμπε δήλωσε σήμερα ότι η πολιτική νομισματικής χαλάρωσης της Τράπεζας της Ιαπωνίας στοχεύει στην καταπολέμηση του αποπληθωρισμού και όχι στη χειραγώγηση των αγορών συναλλάγματος και την εξασθένηση του γεν, ενώ πρόσθεσε ότι η διόρθωση υπερβολικών ανατιμήσεων του γεν στο παρελθόν θα είναι μία κατάλληλη πολιτική κατεύθυνση. Προηγούμενα, οι Ιάπωνες αξιωματούχοι είχαν σημειώσει ότι η τρέχουσα πώληση του γεν στις αγορές αποτελεί μία διόρθωση στην υπερβολική ανατίμηση του νομίσματος στο παρελθόν.

πηγη ΑΠΕ