ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Πρόταση για κούρεμα καταθέσεων με νόμο

Eurogroup: Πρόταση για κούρεμα καταθέσεων με νόμο

Mε σκληρές προτάσεις αναμένεται να προσέρθει στο τραπέζι του Eurogroup, για ακόμη μια φορά η Γερμανία, η οποία θα επιδιώξει να γίνει νόμος το κούρεμα καταθέσεων στις «προβληματικές» χώρες.

Ήδη οι δηλώσεις των Όλι Ρεν και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου είναι στραμμένες προς αυτή την κατεύθυνσης καθώς πλέον η Ευρώπη θεωρεί ότι οι διασώσεις τύπου Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας ανήκουν πλέον στο παρελθόν.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, θα συνεδριάσουν ξανά αύριο, λίγες εβδομάδες μετά την απόφαση για την Κύπρο που άλλαξε τα δεδομένα των διασώσεων στις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα και αναμένεται να συζητήσουν το πώς θα λάβει μορφή αυτός ο νόμος, ο οποίος θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ από το 2015.

Είναι εξάλου κοινό μυστικό ότι η διάσωση της Κύπρου με κούρεμα των καταθέσεων, για πρώτη φορά στην Ευρωζώνη, αποτελεί ένα προηγούμενο για την αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mάριο Ντράγκι ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία της Κύπρου δεν αποτελεί μοντέλο, όμως ο Ρεν κινήθηκε σε άλλο μήκος κύματος. ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων δήλωσε ότι «όταν αποτυχγάνουν τα Μνημόνια, θα έρχεται κούρεμα καταθέσεων» και υποστήριξε ότι η Ελλάδα το νούμερο ένα παράδειγμα αποτυχίας του Μνημονίου.

Διαβάστε επίσης:

Η Κομισιόν αδειάζει τον Προβόπουλο για το κούρεμα καταθέσεων

Ο Όλι Ρεν επιβεβαιώνει το “Newsbomb.gr”: Πιθανό και ελληνικό «κούρεμα»

Κούρεμα ελληνικών καταθέσεων το 2014;