ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Κροατία προχωρά σε έρευνες υδρογονανθράκων στην Αδριατική

Η Κροατία προχωρά σε έρευνες υδρογονανθράκων στην Αδριατική

Διαγωνισμό έρευνας υδρογονανθράκων θα προκηρύξει η Κροατία μέχρι το τέλος του 2013 για την κεντρική Αδριατική, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας της Κροατίας, Ιβάν Βρντόλιακ.


Ο Κροάτης υπουργός εκτίμησε ότι στα μέσα του 2014 θα υπογραφεί συμβόλαιο για τη διαδικασία. Στη συνέχεια, για ένα διάστημα δύο έως τριών ετών, θα πραγματοποιείται έρευνα και ακολούθως η εκμετάλλευση, εξέλιξη που θα προσφέρει στους πολίτες και τη βιομηχανία της χώρας φθηνότερη ενέργεια, τόνισε.

Η εξόρυξη και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην κεντρική Αδριατική είναι έργο τεράστιας στρατηγικής σημασίας, το οποίο απαιτεί αρκετό χρόνο για την υλοποίησή του, προσέθεσε.

Ο κ. Βρντόλιακ προέβη σε αυτές τις δηλώσεις από την πόλη Σπλιτ όπου παρέστη στα εγκαίνια της λειτουργίας του τέταρτου τμήματος του αγωγού αερίου Λίκας-Δαλματίας και ανακοίνωσε ότι ενδιαφερόμενη εταιρεία εκπόνησε μελέτη βιωσιμότητας για τις προμήθειες φυσικού αερίου στο Σπλιτ. Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του κρατικού παρόχου φυσικού αερίου Plinacro Μάριν Ζόβκο δήλωσε ότι ο, συνολικού μήκους 290 χιλιομέτρων, αγωγός από το Μποσίλιεβο μέχρι το Σπλιτ κόστισε περίπου 8,7 δισ. ευρώ. Το 50% της επένδυσης καλύφθηκε από την Plinacro και το υπόλοιπο 50% από κεφάλαια που διέθεσε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).