ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καινοτομία και επιχειρηματικότητα «κλειδί» για την έξοδο της Ελλάδας

Καινοτομία και επιχειρηματικότητα «κλειδί» για την έξοδο της Ελλάδας

Υστέρηση στο κομμάτι της έρευνας και ανάπτυξης παρουσιάζει η Ελλάδα, τη στιγμή που οι επενδύσεις σε αυτό τον τομέα θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντίδοτο για την έξοδο της χώρας από την κρίση και προστιθέμενη αξία για την οικονομία της, που αναζητά ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης.

Το παραπάνω συμπέρασμα προέκυψε από τις εργασίες του πρώτου ελληνικού φόρουμ καινοτομίας, που πραγματοποιείται στο Ίδρυμα Ευγενίδου με τίτλο: «Η Ελλάδα σε μετάβαση: Διαμόρφωση μίας πολιτικής καινοτομίας για την Ελλάδα». Το φόρουμ συνδιοργανώνεται από το Ινστιτούτο για τη Μελέτη της Εργασίας με έδρα τη Βόννη (Institute for the study of labor- IZA), το ίδρυμα Ευγενίδου και την ομάδα δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα και την υποστήριξη της γερμανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, του Ιδρύματος Μποδοσάκη και της Eurobank.

Κατά τη διάρκεια του φόρουμ, οι ομιλητές πρότειναν την ανάγκη επένδυσης στην έρευνα, ανάπτυξη, καινοτομία και τεχνολογία, μέσω αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που έχει η Ελλάδα για τη σταδιακή οικονομική ανάπτυξη της χώρας, εκτιμώντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές, βελτιώνοντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες οι οποίες στέκονται εμπόδιο στην ανάληψη πρωτοβουλιών από τους επιχειρηματίες.

Αναφερόμενος στα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι το υπουργείο είναι προσηλωμένο στον εντοπισμό γραφειοκρατικών εμποδίων, τα οποία καταβάλλεται προσπάθεια να λυθούν. «Αναγνωρίζουμε ότι η γραφειοκρατία δημιουργεί πρόβλημα στη χώρα, αλλά προσπαθούμε να βρούμε τρόπους για να μειώσουμε το γραφειοκρατικό κόστος σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση αλλά και την αδειοδότηση των επιχειρήσεων» σημείωσε. Εξάλλου, υπογράμμισε ότι «η ανάπτυξη θα είναι αποτέλεσμα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της ιδιωτικής επένδυσης».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι για πρώτη φορά έχουμε στη χώρα επιχειρήσεις με αντικείμενο την εκμετάλλευση γνώσης που παράγεται σε επιστημονικά εργαστήρια (Start up companies) και αναπτύσσουν επιτυχημένες δραστηριότητες πάνω σε καινοτόμες ιδέες. Ο υπουργός διαβεβαίωσε το ακροατήριο ότι το υπουργείο θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να μειωθούν τα γραφειοκρατικά βάρη για τις επιχειρήσεις, ώστε η χώρα να γίνει λιγότερο γραφειοκρατική και να δώσει στους νέους καινοτόμους επιχειρηματίες τη δυνατότητα να δραστηριοποιηθούν, αναπτύσσοντας τις καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες τους.

Από την πλευρά του, ο Χόρστ Ράιχενμπαχ (Horst Reichenbach- European Commission, Task Force for Greece) αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα, η χώρα να βελτιώσει περαιτέρω τη θέση της σε ό,τι αφορά την καινοτομία σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς επίσης και στη δημιουργία ενός πιο ευνοϊκού περιβάλλοντος κανόνων από την πλευρά της πολιτείας, ώστε να ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές αδυναμίες. Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, τόνισε ότι οι τρέχουσες εξελίξεις δεν θα πρέπει να τις αποπροσανατολίζουν.

Πρόσθεσε, δε, ότι θα πρέπει να αναπτύξουν δράσεις στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας. Παράλληλα, ο κ. Ράιχενμπαχ αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα σύνδεσης της ερευνητικής με την επιχειρηματική κοινότητα. Σύμφωνα με τον ίδιο, από την πλευρά της πολιτείας, είναι αναγκαία η δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος που θα βοηθήσει περαιτέρω την ενίσχυση της καινοτομίας στη χώρα.

«Η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες που έχει στον τομέα της καινοτομίας και να μειώσει προς τη κατεύθυνση αυτήν τη γραφειοκρατία» σημείωσε. Ο γγ Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρήστος Βασιλάκος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να αυξήσει την ένταση των επενδύσεων σε έρευνα και τεχνολογία.

Όπως ανέφερε στην ομιλία του, ήδη, ξεκίνησε μία προσπάθεια για τη δημιουργία μίας καινοτόμου Ελλάδας που θα αποτελέσει πόλο έλξης επενδύσεων στον χώρο της καινοτομίας. Ωστόσο, τόνισε ότι είναι αναγκαίες οι διαρθρωτικές αλλαγές που θα οδηγήσουν στη δημιουργία ενός επιχειρηματικού περιβάλλοντος με ευνοϊκότερους όρους. Όπως ανέφερε ο κ. Βασιλάκος, με την ανάπτυξη κατάλληλων δεξιοτήτων, προσέλκυση επενδύσεων και αξιοποίηση του διαθέσιμου ανθρώπινου δυναμικού, η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σταδιακά σε κέντρο τεχνολογίας και καινοτομίας της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης:Χρειάζεται προσπάθεια για να ξεριζωθούν παλιές νοοτροπίες!