ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιρλανδία: Βγαίνει από το Μνημόνιο μέχρι τα τέλη του 2013

Ιρλανδία: Βγαίνει από το Μνημόνιο μέχρι τα τέλη του 2013

Η Ιρλανδία, όπως άλλα δείχνουν, θα είναι η πρώτη χώρα η οποία θα βγει από το καθεστώς του Μνημονίου, καθώς η χώρα έχει σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο τα τρία τελευταία χρόνια και πλέον είναι έτοιμη να σταθεί όρθια στα πόδια της χωρίς ξένη βοήθεια.

Την ανακοίνωση για την έξοδο της πάλαι ποτέ κέλτικης τίγρης από το Μνημόνιο εξήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας, Έντα Κένι, σε ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου στην Εθνική Συνδιάσκεψη του κόμματος του.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η Ιρλανδία βρίσκεται στη διαδικασία της εξόδου από το πακέτο διάσωσης ΕΕ-ΔΝΤ, που θα γίνει στις 15 Δεκεμβρίου. Και δεν θα υπάρξει καμία επιστροφή», τόνισε, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η χώρα του έχει ακόμα αρκετό δρόμο να διανύσει έως ότου ανακάμψει οριστικά.

Ο κ. Κένι είπε ακόμα ότι ο προϋπολογισμός του 2014 θα έχει τα τελευταία, όπως είπε, σκληρά μέτρα, με περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Η Ιρλανδία προσέφυγε στο πακέτο διάσωσης ΕΕ-ΔΝΤ το Νοέμβριο του 2011. Η τριετής δανεική σύμβαση, ύψους 67,5 δισ. ευρώ, λήγει στις 7 Δεκεμβρίου. Το θέμα της Ιρλανδίας αναμένεται να συζητηθεί και στο σημερινό Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

Ο προϋπολογισμός του 2014, που θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα, θα προβλέπει τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 4,8% του ΑΕΠ, μειωμένο σε σχέση με το προβλεπόμενο 7,3% για φέτος και χαμηλότερο από το στόχο του 5,1% που είχε τεθεί βάσει του προγράμματος διάσωσης.

Διαβάστε επίσης:

Ελλάδα και Ιρλανδία στο επίκεντρο του σημερινού Eurogroup