ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλη υποτίμηση του πέσο δημιούργησε πρόβλημα στους επενδυτές

Μεγάλη υποτίμηση του πέσο δημιούργησε πρόβλημα στους επενδυτές

Η Αργεντινή υιοθέτησε νέα νομισματική στρατηγική, αφήνοντας την ισοτιμία του πέσο να διαμορφωθεί έναντι του δολαρίου στα 13,9% μέσα σε δύο ημέρες, μία κίνηση άνευ προηγουμένου από την έναρξη της οικονομικής κρίσης του 2001, με στόχο να στείλει μήνυμα εμπιστοσύνης στις αγορές.

Μέσα σε ένα κλίμα γενικευμένης αβεβαιότητας σχετικά με τα συναλλαγματικά αποθέματα, τον πληθωρισμό και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της Αργεντινής, η ισοτιμία διαμορφώθηκε στα 8,34 πέσος έναντι του δολαρίου, φθάνοντας σε ένα ιστορικό επίπεδο, πριν πέσει στα 8,01 κατά το κλείσιμο της Πέμπτης.

Κατά τις πρώτες τρεις εβδομάδες του 2014, η υποτίμηση του πέσο, εχθρός των καταθετών και των επενδυτών, έφθασε στο 18,6%, έναντι 24% στο σύνολο του 2013.

Η υπέρβαση του ορίου των 8 πέσος ανά δολάριο την Πέμπτη, μετά το προηγούμενο ρεκόρ των 7 πέσος την Τετάρτη, προκάλεσε σοκ στους πολίτες της Αργεντινής, που είχαν συνηθίσει στην ισοτιμία ένα προς ένα πέσο-δολαρίου, κατά τη διάρκεια της, πολύ μακρινής πλέον, δεκαετίας του 1990.

Οι οικονομικοί κύκλοι, και κυρίως οι εξαγωγείς, ζητούσαν εδώ και καιρό την υποτίμηση του πέσο, για να μπορούν να διαθέτουν σε ανταγωνιστικές τιμές τα προϊόντα τους στις διεθνείς αγορές.

Σύμφωνα με ιδιωτικά ινστιτούτα, ο πληθωρισμός έφθασε το 28% το 2013 και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω το 2014.

Ο πληθωρισμός του Ιανουαρίου σε μηνιαία βάση μπορεί να φθάσει το 5%, προβλέπουν ιδιωτικά ινστιτούτα και οικονομικές μελέτες, που δίνουν στη δημοσιότητα τις εκτιμήσεις τους, αφού η κυβέρνηση υποτιμά το ύψος του πληθωρισμού, ανεβάζοντάς τον στο 11% για το 2013.

Η Κεντρική Τράπεζα επέτρεψε την υποτίμηση του πέσο, έπειτα από την εφαρμογή παρεμβατικής νομισματικής πολιτικής επί μία δεκαετία.

Διαβάστε επίσης

Εντείνεται η συναλλαγματική αναταραχή στις αναπτυσσόμενες χώρες