ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εντείνεται η συναλλαγματική αναταραχή στις αναπτυσσόμενες χώρες

Εντείνεται η συναλλαγματική αναταραχή στις αναπτυσσόμενες χώρες

Το φαινόμενο του ντόμινο επεκτείνεται στις αναδυόμενες αγορές, καθώς οι πωλήσεις των νομισμάτων τους είναι οι μεγαλύτερες της τελευταίας 5ετίας, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Το γεγονός, σημειώνει το δημοσίευμα, αναδεικνύει την έκταση των επιπτώσεων από τον περιορισμό των μέτρων νομισματικής στήριξης της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed), η οποία εντείνεται από την αυξανόμενη πολιτική και οικονομική αστάθεια.

Η τουρκική λίρα βυθίστηκε χθες σε χαμηλό ρεκόρ, ενώ το ουκρανικό νόμισμα υποχώρησε σε χαμηλό 4ετίας και το ραντ της Νότιας Αφρικής εξασθένησε πέραν από την ισοτιμία των 11 ανά δολάριο, για πρώτη φορά από το 2008. Η Αργεντινή υποτίμησε το πέσο, μειώνοντας τη στήριξη στις αγορές συναλλάγματος και αφήνοντάς το να υποχωρήσει με τη μεγαλύτερη ένταση τα τελευταία 12 χρόνια σε ένα χωρίς προηγούμενο χαμηλό επίπεδο.

Οι επενδυτές χάνουν την εμπιστοσύνη τους σε κάποιες από τις μεγαλύτερες αναπτυσσόμενες χώρες, επιτείνοντας την αναταραχή στις αγορές συναλλάγματος που πυροδοτήθηκε πέρυσι, όταν η Fed έστειλε για πρώτη φορά το μήνυμα ότι θα μειώσει τα μέτρα νομισματικής στήριξης της αμερικανικής οικονομίας. Ενώ η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική ήταν οι μηχανές της παγκόσμιας ανάπτυξης μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, οι αναδυόμενες αγορές αποτελούν τώρα απειλή για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Ένας δείκτης 20 νομισμάτων αναδυόμενων αγορών, που παρακολουθεί το Bloomberg, υποχώρησε σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο 2009. Ο δείκτης έχει μειωθεί 9,5% το τελευταίο 12μηνο - πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια μείωση μετά την υποχώρησή του κατά 15% το 2008.

Το νόμισμα της Αργεντινής υποτιμήθηκε κατά 37% τον περασμένο χρόνο και η τουρκική λίρα κατά 23%. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προβλέπει ότι το προβάδισμα στον ρυθμό ανάπτυξης που είχαν οι αναδυόμενες αγορές έναντι των αναπτυγμένων οικονομιών θα μειωθεί φέτος στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2001. Το ΔΝΤ διατήρησε την περασμένη εβδομάδα την πρόβλεψή του για ρυθμό ανάπτυξης 5,1% φέτος στις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψή του για τον ρυθμό ανάπτυξης των αναπτυγμένων οικονομιών στο 2,2% από 2% τον Οκτώβριο.