ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς η Ελλάδα θα βγει στις αγορές

Πώς η Ελλάδα θα βγει στις αγορές

Τα σενάρια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για έξοδο στις αγορές ακόμα και πρίν από τις Ευρωεκλογές και οι απαιτήσεις των δανειστών.

Τον γρίφο επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές καλείται να λύσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς οι χρηματοδοτικές ανάγκες ξεκινούν από το δεύτερο μισό του έτους.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου τόνιζαν στο Reuters, ότι στόχος της κυβέρνησης παραμένει η επιστροφή στις αγορές μετά τον Ιούνιο, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι των συζητήσεων παραμένει και η επιλογή «δοκιμαστικής» επιστροφής πριν και από τις ευρωεκλογές.

«Όπλο» της κυβέρνησης θα αποτελέσει ένα προσύμφωνο με τους δανειστές, το οποίο φέρεται να έχει ήδη συμφωνηθεί σε γενικές γραμμές και θα ανακοινωθεί στις αρχές Μαίου, αμέσως μετά την κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2014-17, στη Βουλή.

Ωστόσο, μια έξοδος δεν θεωρείται εύκολη υπόθεση, καθώς τα επιτόκια δανεισμού παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου βρίσκεται στο 7,4%, μακριά δηλαδή από τον στόχο του 6% που θεωρείται ως ένα ικανοποιητικό (σε πρώτη φάση) επιτόκιο δανεισμού.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επεξεργάζεται το σενάριο έκδοσης ενός 5ετούς ομολόγου, το οποίο θα αποτελέσει την πρώτη δοκιμή επιστροφής στις αγορές, βολιδοσκοπώντας την κατάσταση στην εν λόγω αγορά, μετά από απουσία σχεδόν 4 ετών. Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου, για να θεωρείται εξίσου επιτυχημένη και με ικανοποιητική απόδοση (όπως συνέβη προ μηνών με την Πορτογαλία) πρέπει να κινηθεί πέριξ του 5,5% ή και ελάχιστα παραπάνω, παραμένοντας ωστόσο, κάτω από το 6%, ποσοστό στο οποίο θα πρέπει να βρίσκεται – τουλάχιστον – η απόδοση των 10ετών ομολόγων.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους διαρρέει ότι ένα από τα «κρυφά» χαρτιά, το οποίο γνωρίζουν καλά τα ενδιαφερόμενα για τα ελληνικά ομολόγα, ξένα χαρτοφυλάκια, είναι ότι η Ελλάδα παρά την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει, ουδέποτε καθυστέρησε έστω και μια μέρα την αποπληρωμή ομολόγων που έληγαν. Με αυτό το «χαρτί» εκτιμάται ότι θα πεισθούν οι διεθνείς παίκτες και θα συμμετάσχουν στην πρώτη προσπάθεια επιστροφής της χώρας στις αγορές.

Τέλος, υπάρχει μια ακόμα παράμετρος που μπορεί να ενισχύσει το ελληνικό εγχείρημα. Το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει η επανεμφάνιση τιμών στα ελληνικά CDS, αν και ο πάροχος αυτών των στοιχείων, Markit, αναφέρει ότι οι τιμές των CDS είναι ενδεικτικές, καθώς η εν λόγω αγορά έχει στην ουσία καταρρεύσει μετά το PSI του 2012.

Ωστόσο, διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι μόλις ενισχυθεί η διαπραγμάτευση των CDS, τότε οι επενδυτές θα είναι σε θέση να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο από τις θέσεις τους σε ελληνικά ομόλογα και ενδέχεται να υπάρξει μεγαλύτερη προθυμία διακράτησης ελληνικών ομολόγων.

Διαβάστε ακόμη:

Στουρνάρας: Η οικονομία βγαίνει από την κρίση

Α. Σαμαράς: Η χώρα βγαίνει από τους φαύλους κύκλους