ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανικά ΜΜΕ για έγκριση του προϋπολογισμού και Eurogroup

Γερμανικά ΜΜΕ για έγκριση του προϋπολογισμού και Eurogroup

Εκτενώς καλύπτεται από τα γερμανικά ΜΜΕ η χθεσινοβραδινή (08/12/2014) υπερψήφιση του προϋπολογισμού από τη Βουλή των Ελλήνων, αλλά και οι εξελίξεις γύρω από τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Με τίτλο «Η Αθήνα εγκρίνει τον προϋπολογισμό και αντιστέκεται στην τρόικα», η οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» αναφέρεται στην έγκριση του πρώτου ισοσκελισμένου προϋπολογισμού εδώ και δεκαετίες για την Ελλάδα και επισημαίνει ότι η τρόικα δεν εμπιστεύεται τους αριθμούς και ότι οι όροι του τρέχοντος προγράμματος δεν έχουν ακόμη εκπληρωθεί.

Το δημοσίευμα παρουσιάζει τις προβλέψεις του προϋπολογισμού για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3%, ανάπτυξη 2,9%, μείωση της ανεργίας από 24,8% σε 22,6% και δημόσιο χρέος στο 171% του ΑΕΠ.

«Ο προϋπολογισμός, ωστόσο, δεν είναι σε συντονισμό με τους διεθνείς δανειστές», επισημαίνει ο συντάκτης. «Για αυτό τον λόγο οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα έχουν κολλήσει. Υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες με τους διεθνείς δανειστές, οι οποίοι ζητούν περαιτέρω περικοπές, ύψους 1,7 δισ. ευρώ», συνεχίζει το δημοσίευμα και προσθέτει ότι στη σημερινή συνάντηση του Eurogroup η τρόικα θα παρουσιάσει την αξιολόγησή της για την πορεία της Ελλάδας.

«Για να μπορέσει να εκταμιευτεί η δόση τον Ιανουάριο, μετά τη διευθέτηση των ανοιχτών ζητημάτων, χρειάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, παράταση του προγράμματος. Ο σχεδιασμός ήταν το πρόγραμμα βοήθειας να εκπνεύσει στο τέλος του χρόνου. Σύμφωνα με την άποψη του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο χρόνο μέχρι την εκπλήρωση του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας. Δεν θα ήταν η πρώτη φορά που η κυβέρνηση της Αθήνας χρειάζεται αναβολή, είπε ο Σόιμπλε πριν από τις συνομιλίες με τους συναδέλφους του των χωρών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες», αναφέρει η Handelsblatt και τονίζει ότι σε σχέση με τη συζήτηση για την αναβολή που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον σχεδιασμό προϋπολογισμού της Γαλλίας και της Ιταλίας, o Γερμανός υπουργός δήλωσε ότι «στην Ευρώπη έχουμε πάντα την αρχή ότι οι κανόνες ισχύουν για όλους, αλλά ότι εν ανάγκη λέμε και για κάθε χώρα ότι πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπόψη τι είναι δυνατό, τι μπορεί μια χώρα να αποδώσει».

Πρόσθεσε δε ότι και στην Ελλάδα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να βρούμε έναν δρόμο, «συνεχίζοντας στον σωστό δρόμο, χωρίς τώρα απαραίτητα να λέμε ότι δεν θα δοθούν και μερικοί μήνες περισσότερος χρόνος. Αυτό κάναμε και τα τελευταία χρόνια». Αυτό το οποίο ισχύει για την Ελλάδα ισχύει και για μεγάλες χώρες. Ο επιπλέον χρόνος που δίδεται πρέπει όμως να αξιοποιηθεί για μεταρρυθμίσεις, τονίζει ο κ. Σόιμπλε. «Η Αθήνα όμως απορρίπτει περαιτέρω μέτρα λιτότητας, από ανησυχία για νέες διαμαρτυρίες και πολιτική αποσταθεροποίηση. Η αριστερή αντιπολίτευση ζητά πρόωρες εκλογές. Την Κυριακή και πάλι περισσότεροι από 4.000 διαδήλωσαν εναντίον της πολιτικής λιτότητας της ελληνικής κυβέρνησης», καταλήγει ο συντάκτης.

«Ο Σόιμπλε εμφανίζεται αισιόδοξος για την Ελλάδα», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Die Welt», στο οποίο επισημαίνεται ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θεωρεί ότι τα προβλήματα σε σχέση με τα δημοσιονομικά της Ελλάδας μπορούν να ξεπεραστούν. «Έχουμε καταφέρει καλές επιτυχίες τα τελευταία χρόνια. Είμαι αισιόδοξος ότι και για αυτό θα βρούμε έναν δρόμο», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, σύμφωνα με την εφημερίδα, ενώ τόνισε ότι η Αθήνα πρέπει να παραμείνει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Στο δημοσίευμα γίνεται ακόμη αναφορά στην υπερψήφιση «του πρώτου υποτιθέμενα ισοσκελισμένου προϋπολογισμού εδώ και δεκαετίες», ενώ επισημαίνεται ότι η τρόικα αμφισβητεί τα στοιχεία.

Σχετικές ειδήσεις