ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο ρόλος της Κωνσταντινούπολης στην ανάπτυξη της Τουρκίας

Ο ρόλος της Κωνσταντινούπολης στην ανάπτυξη της Τουρκίας

Η Κωνσταντινούπολη συμβάλλει τα μέγιστα στην οικονομία της Τουρκίας, αναφέρει αναλυτής του οίκου αξιολόγησης, Fitch Ratings. Όπως επισημαίνει η σχετική ανάλυση "ο μητροπολιτικός δήμος της Κωνσταντινούπολης είναι μια προωθητική δύναμη για την τουρκική οικονομία. Το 50% του συνόλου των εξαγωγών και εισαγωγών της Τουρκίας, διεξάγονται από την Κωνσταντινούπολη".

Πρόσθεσε ακόμη ότι η Fitch αξιολογεί την ικανότητα των θεσμικών οργάνων να εκπληρώσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις εγκαίρως, ενώ διαβαθμίζει την πιστοληπτική αξιολόγηση για αυτά τα θεσμικά όργανα.

"Έχουμε επιβεβαιώσει στο φετινό report μας ότι η Κωνσταντινούπολη είχε ισχυρές οικονομικές επιδόσεις φέτος. Έχει ένα αυξανόμενο επίπεδο χρέους αλλά αυτό οφείλεται στις υποχρεώσεις της ως μητροπολιτικός δήμος, ή μάλλον, εξαιτίας των επενδύσεων σε κεφαλαιακές φαπάνες. Θεωρούμε ότι αυτό το χρέος βρίσκεται σε ελεγχόμενο επίπεδο. Για αυτό και δεν βλέπουμε κανένα πρόβλημα με αυτό", σημείωσε η Νιλάι Ακιλντίζ που υπογράφει την ανάλυση.

Και για το 2014, το μεγαλύτερο ποσό διατέθηκε για την Κωνσταντινούπολη, με ενοποιημένο προϋπολογισμό 31,9 δισ. τουρκικών λιρών (13,8 δισ. δολαρίων), υπερβαίνοντας τους προϋπολογισμούς 19 υπουργείων.

Ο προϋπολογισμός της Κωνσταντινούπολης αυξήθηκε 34,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. "Το 2011, η συμβολή της Κωνσταντινούπολης στο συνολικό ΑΕΠ της Τουρκίας, διαμορφωνόταν στο 27,2%". Στις 20 Νοεμβρίου 2012, η Fitch Ratings αναβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Κωνσταντινούπολης σε ΒΒ+ από το ΒΒΒ-, με outlook σταθερό. "Δεν έχουμε προχωρήσει σε τροποποίηση της αξιολόγησης έκτοτε, καθώς θεωρούμε ότι μπορεί να εκπληρώσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις εγκαίρως".

Σχετικές ειδήσεις