ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ωμή παρέμβαση Ντράγκι - Στέλνει τον Τσίπρα στην τρόικα

Ωμή παρέμβαση Ντράγκι - Στέλνει τον Τσίπρα στην τρόικα

Δεν έχει τέλος η τρομοκράτηση των Ελλήνων ψηφοφόρων από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που διαμηνύει ότι θα μας στηρίζει με χρήματα μόνο μέχρι τις εκλογές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», το μήνυμα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ότι «η χρηματοδότηση θα γίνεται μόνο όσο η χώρα μας βρίσκεται στο πλαίσιο μιας συμφωνίας και δεν θα δοθεί ούτε ευρώ, αν μείνουμε εκτός».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, αν η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές δεν τηρήσει τις υπάρχουσες συμφωνίες και μπει σε διαδικασία μακροχρόνιων διαπραγματεύσεων, τότε θα πρέπει, είτε να εξασφαλίσει μια συμφωνία χρηματοδότησης από την Ευρώπη, είτε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το εσωτερικό της χώρας.

Επομένως, αφού τα οικονομικά περιθώρια στο εσωτερικό θα είναι ασφυκτικά, θα πρέπει ο επόμενος πρωθυπουργός να απευθυνθεί για χρήματα στους δανειστές. Οι οποίοι αναπόφευκτα θα θέσουν ξανά νέους όρους και αυστηρές δεσμεύσεις.

Η χρηματοδότηση από το εσωτερικό μπορεί να γίνει με την επιβολή φόρων ή την έκδοση ομολόγων και εντόκων γραμματίων που θα αγοραστούν από Έλληνες.

Όπως αναφέρεται, ακόμα και αν αγοραστούν από Τράπεζες, τα έσοδα δεν θα είναι πάνω από 4-5 δισ. Ευρώ. Ωστόσο τα ομόλογα που λήγουν τον Ιούλιο είναι πολλαπλάσιας αξίας.

Αν δεν πληρωθούν τότε επισείεται ο κίνδυνος πιστωτικούς γεγονότος, δηλαδή πτώχευσης εντός του ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, αναφέρει η εφημερίδα, το «παιχνίδι» είναι στα χέρια του Μάριο Ντράγκι, ο οποίος θα πρέπει να δει πως θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση, όσο καιρό η χώρα δεν θα είναι σε πρόγραμμα.

Σχετικές ειδήσεις