ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακόμα χαμηλότερα το ευρώ έναντι του δολαρίου

Ακόμα χαμηλότερα το ευρώ έναντι του δολαρίου

Πτωτικά κινείται και σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου υποχωρώντας μέχρι το επίπεδο των 1,786 δολ.

Το απόγευμα της Δευτέρας (12/1/15) το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,182 δολ. από το επίπεδο των 1,1831 δολ. που έκλεισε το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1804 δολ.

Η αγορά αναμένει την ανακοίνωση στις 22 Ιανουαρίου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα του προγράμματος αγοράς ομολόγων και κυρίως τις λεπτομέρειες της νέας αυτής πρωτοβουλίας που θα αναλάβει η Κεντρική Τράπεζα.

Ταυτοχρόνως τα στοιχεία που αναμένεται να δημοσιοποιηθούν αυτή την εβδομάδα για τον δείκτη βιομηχανικής παραγωγής στην ευρωζώνη εκτιμάται ότι θα ενισχύουν το σενάριο της ύφεσης.

Στην δευτερογενή αγορά ομολόγων οι τιμές των περισσοτέρων ομολόγων ανέκαμψαν (με αποτέλεσμα οι αποδόσεις να υποχωρήσουν). Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται τόσο στην επικείμενη ανακοίνωση της ΕΚΤ περί του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (για το λόγο αυτό άλλωστε η αποκλιμάκωση των αποδόσεων σήμερα επεκτάθηκε σε όλα σχεδόν τα ομόλογα της περιφέρειας), όσο και την αποκλιμάκωση της κινδυνολογίας εκ μέρους ευρωπαίων παραγόντων για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδος από τη ζώνη του ευρώ.

Συναφώς το Reuters επικαλείται σημερινές δηλώσεις του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, αλλά και παλαιότερες του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί.

Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου πριν από λίγο κυμαίνονταν στο 9,18% από 10,01% που είχε κλείσει την Παρασκευή, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 0,48% να περιοριστεί σημαντικά στο 8,7% από το 9,51% που έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Συγκεκριμένα, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους υποχώρησε οριακά στο 0,317% από 0,318% στη διάρκεια των 9 μηνών μειώθηκε στο 0,238% από το 0,241% το εξάμηνο υποχώρησε οριακά στο 0,167% από 0,1678% από 0,167% στο τρίμηνο διατηρήθηκε στο 0,071%, όπως και το επιτόκιο στο μήνα στο 0,009%.

Σχετικές ειδήσεις