ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Grexit και πετρέλαιο μπορεί να κοστίσουν 26 τρισ. δολάρια σε παράγωγα

Grexit και πετρέλαιο μπορεί να κοστίσουν 26 τρισ. δολάρια σε παράγωγα

Εσχατολογικά σενάρια, ανοησίες ή πραγματικοί κίνδυνοι, τα όσα διακινούνται στη Δύση ως αναλύσεις και προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία, ενισχύουν τη νευρικότητα και απομακρύνουν τις ψύχραιμες λύσεις για τα υπάρχοντα προβλήματα.

Εσχατολογικά σενάρια...

Του Βασίλη Βασιλόπουλου

Με αφορμή τη νευρικότητα στην ευρωζώνη, την τιμή του πετρελαίου και τον αποπληθωρισμό, διακινούνται τα πιο ακραία σενάρια για μια νέα βαθύτερη παγκόσμια οικονομική κρίση. Μεταξύ άλλων, γράφεται, και μέσω του web προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη πληροφοριακή ρύπανση, ότι οι μεγάλοι Τραπεζίτες προβλέπουν μια μεγάλη παγκόσμια οικονομική ύφεση τους επόμενους μήνες. Φέρονται να προειδοποιούν ότι η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε σύντομα να πέσει στα 20 δολάρια το βαρέλι και ότι μια ελληνική έξοδος από την ευρωζώνη θα μπορούσε να ωθήσει το ευρώ στα 0.90 του δολαρίου. Αυτό θα σήμαινε συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας κατά περισσότερο από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια μέσα στο 2015.

Τα δημοσιεύματα επικαλούνται τα ενημερωτικά σημειώματα των Τραπεζών προς τους πελάτες τους και όπως το 2008 προειδοποιούν για νέα κρίση.

Καταρχήν για το πετρέλαιο πολλές Τράπεζες προέβλεψαν ακόμα και τα 20 δολάρια το βαρέλι, όπως η Citibank.

Τα συμβόλαια μετά από τη μικρή ανάκαμψη δείχνουν όπως λένε οι αναλύσεις αυτές ότι θα επακολουθήσει σύντομα νέα πτώση της τιμής του μαύρου χρυσού. Ο φαύλος κύκλος εξηγείται από το γεγονός ότι κανείς δεν θέλει να μειώσει την παραγωγή για να έχει έσοδα να καλύψει τα χρέη του μολονότι υπάρχει πλεονάζουσα προσφορά της τάξης του ενός εκατομμυρίου βαρέλια την ημέρα. Οι αναλύσεις αυτές τεκμηριώνονται από στοιχεία που όπως λένε προέρχονται από την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών ...

Ωστόσο, τα παραπάνω σημαίνουν ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που εκτίθενται στο χρέος των εταιρειών ενέργειας ή σε παράγωγα ενέργειας, κατά πάσα πιθανότητα θα είναι σε μεγάλη περιπέτεια.

Εν τω μεταξύ, η συνολική παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να επιβραδύνεται.

eurozone stuff

Η Goldman Sachs και η Bank of America, εκτιμούν ότι η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2015.

Σε αυτή την καμπή, εντάσσεται ο ελληνικός παράγοντας.

Λένε ότι θα μπορούσε να επιταχύνει σημαντικά τα οικονομικά προβλήματα εάν δεν υπάρξει κανένας συμβιβασμός και μια νέα συμφωνία του ελληνικού χρέους. Το σενάριο δεν θέλει και τόσο πολύ το Grexit όσο την παραμονή της χώρας μας στην ευρωζώνη ώστε να είναι συνεχής η αμφισβήτηση στην ύπαρξη της νομισματικής ένωσης και του ευρώ , το οποίο πιθανολογούν ότι θα καταρρεύσει εντελώς.

Μάλιστα, επικαλούνται αναλυτές της Morgan Stanley που πιθανολογούν ακραίο σενάριο ισοτιμίας ευρώ/ δολαρίου στα 0,90, αν υπάρξει «Grexit».

Στα επιχειρήματα για το κρίσιμο της ελληνικής μεταβλητής αναφέρονται στις δηλώσεις Τσίπρα για απόρριψη του διεθνούς προγράμματος διάσωσης και την προφητεία του πρώην προέδρου της Fed, Greenspan. Νέα τεκμηρίωση τους προσφέρουν τα CDS.

Εκεί καταλήγει και η «ανάλυση». Αν βγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, όπως έχει πει και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, θα ζημιωθεί το ευρώ.

Ωστόσο, κάτι χειρότερα θα είναι η μαζική κατάρρευση των 26 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε παράγωγα που συνδέονται άμεσα με την αξία του ευρώ.

Info

http://www.cnbc.com/id/102409548

http://www.smh.com.au/business/markets/oil-price-hurt-by-surging-debt-levels-says-bank-for-international-settlements-20150209-139d1h.html

http://www.businessinsider.com/markets-chart-of-the-day-february-9-2015-2

Σχετικές ειδήσεις