ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Messagero: Η θέση της Ιταλίας για το πρόβλημα της Ελλάδας

Messagero: Η θέση της Ιταλίας για το πρόβλημα της Ελλάδας

Τη θέση της κυβέρνησης της Ιταλίας για το ζήτημα των σχέσεων της Ελλάδας με τους δανειστές της, παρουσιάζει επικαλούμενη πηγές από τη Ρώμη, η ιταλική εφημερίδα Il Μessaggero.

Η θέση της κυβέρνηση Ρέντσι, όπως προκύπτει από το δημοσίευμα, είναι ότι η Ευρώπη πρέπει να δώσει στην Ελλάδα φορολογικό και δημοσιονομικό περιθώριο για την ανάπτυξη και τις μεταρρυθμίσεις, χωρίς να μειώσει το ονομαστικό ύψος του ελληνικού χρέους.

Τι σημαίνει «φορολογικό και δημοσιονομικό περιθώριο»; Σημαίνει «λιγότερο πιεστικές παράμετροι δημοσιονομικής πολιτικής, αρχίζοντας από το πρωτογενές πλεόνασμα, ώστε να μειωθεί η πίεση στην Ελλάδα, ιδίως σε κοινωνικό επίπεδο, και να επιτραπεί στην κυβέρνηση να ξαναρχίσει να ακολουθεί, με πειστικό τρόπο, την οδό των μεταρρυθμίσεων».

Επιπλέον, σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης Ρέντσι, τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα, η Ελλάδα μπορεί να ευνοηθεί και από τα όσα έχει επιτύχει η ιταλική εκ περιτροπής προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση της ευελιξίας. Αναφορικά με τη δραστηριοποίηση του ΟΟΣΑ στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η Ελλάδα, σχολιαστές θεωρούν ότι ο υπουργός οικονομικών, Πιερ Κάρλο Πάντοαν, βλέπει με καλό μάτι μια τέτοια εξέλιξη, από τη στιγμή που ο ίδιος έχει χρηματίσει στο παρελθόν δεύτερος γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Σχετικές ειδήσεις