ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι θέσεις της ΕΣΕΕ για ασφάλιση και υγεία στον Στρατούλη

Οι θέσεις της ΕΣΕΕ για ασφάλιση και υγεία στον Στρατούλη

Υπόμνημα με τις θέσεις τηςγια θέματα ασφάλισης και υγείας, υπέβαλε η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) στον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Στρατούλη.

Η ΕΣΕΕ θεωρεί ως βασική προτεραιότητα των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής, την προστασία των εντός της κρίσεως μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δηλαδή εκείνων των υπόχρεων που βρίσκονταν σε αδυναμία εξυπηρέτησης των ασφαλιστικών τους εισφορών από τις 1/1/2009 έως και σήμερα.

Αναλυτικότερα προτείνει τα εξής:

- Καθιέρωση μίας «πραγματικής» κεφαλαιοποίησης των μέχρι σήμερα ληξιπρόθεσμων οφειλών των ασφαλισμένων για τις οφειλές άνω των 20.000 ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση θα περιλαμβάνει όλες τις οφειλές σε ενιαίο κεφάλαιο, καθώς επίσης τις κάθε είδους προσαυξήσεις, πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις. Από της κεφαλαιοποίησης και εφεξής, το ενιαίο κεφάλαιο θα επιβαρύνεται με ένα στοιχειώδες και τυπικό επιτόκιο ύψους 1%.
- Άμεση ένταξη στις υπάρχουσες ρυθμίσεις για τις οφειλές κάτω των 20.000 ευρώ. Αναλογικές εκπτώσεις στο ύψος των προσαυξήσεων σε σχέση με τον χρόνο και τον όγκο κάλυψης των οφειλών.
- Υποχρέωση άμεσης επανέναρξης καταβολής τρεχουσών εισφορών από τους οφειλέτες που κάνουν χρήση της κεφαλαιοποίησης, με παροχή δικαιώματος για ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κλάσης σε αυτούς.
- Κατά τη συνταξιοδότηση, μετατροπή της κεφαλαιοποιημένης οφειλής σε ασφαλιστικό χρόνο με τελική επιλογή εξαγοράς ή μειωμένης σύνταξης εκ μέρους του ασφαλισμένου, η οποία δεν δημιουργεί ταμειακό έλλειμμα και λογιστικές απώλειες στον Οργανισμό. Η πρόταση στηρίζεται επάνω στην αρχή ότι ο ασφαλισμένος, ως συνταξιούχος, θα εισπράξει τελικά την αναλογία αυτών που έχει δώσει προς τον ΟΑΕΕ και αυτό που οφείλει θα συνυπολογιστεί στο τελικό ύψος της σύνταξης που θα του δοθεί. Όπως είναι αυτονόητο, εάν ένας ασφαλισμένος επιθυμεί να εξοφλήσει νωρίτερα από τη σύνταξη την κεφαλαιοποιημένη οφειλή του, θα πρέπει να του παρέχεται το σχετικό δικαίωμα.
- Για τους ενταχθέντες σε ευνοϊκό καθεστώς ρύθμισης οφειλών, θα πρέπει να παρέχεται προστασία έναντι των διώξεων (πάγωμα διώξεων) και η μη ένταξή τους στο Κ.Ε.Α.Ο.

Ακόμη προτείνει, την πλήρη άρση της ποινικοποίησης των οφειλών ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΟΑΕΕ και την διατήρηση μόνο των αστικών μέτρων (τα οποία μετά τις τελευταίες τροποποιήσεις είναι υπεραρκετά), όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις οφειλές των λοιπών ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων (δικηγόρων, γιατρών, μηχανικών κλπ) προς τα δικά τους ταμεία.

Να δίνεται το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας σε όποιον οφειλέτη ασφαλισμένο υπάγεται σε αυτήν και οριζόντια μείωση ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ με αντίστοιχη ανταπόδοση των συνταξιοδοτικών παροχών, αλλά χωρίς καμία έκπτωση στην ποιότητα των παρεχόμενων ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών, σε συνδυασμό με την επιλογή κλάσης ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε ασφαλισμένου.

Διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης

Πρόταση της ΕΣΕΕ για την κατάρτιση νέου νομοθετικού πλαισίου ασφαλιστικής κάλυψης των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε προαιρετικές περιοχές ασφάλισης (περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων), αποτελεί η θέσπιση μιας ειδικής ασφαλιστικής κατηγορίας με χαμηλότερο ασφάλιστρο από αυτό της υπάρχουσας 1ης κατηγορίας, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, εφόσον κριθεί απαραίτητο και για συγκεκριμένο χρόνο, ώστε να διευκολύνουν τη μεταφορά ασφαλισμένων του ΟΓΑ και άλλων ταμείων στον ΟΑΕΕ.

Ιατροφαρμακευτική και Νοσοκομειακή Περίθαλψη στους «ανέργους» εμπόρους

Σχετικά με τη δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη στα κρατικά νοσοκομεία και τη δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη όσων απώλεσαν λόγω οφειλών την ασφαλιστική τους ικανότητα, σημειώνεται ότι παραμένει το πρόβλημα για όσους έχουν εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ και επίσης λείπει η μόνιμη νομοθετική ρύθμιση, καθώς η κάλυψη για όσους έχουν εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ ισχύει μόνο μέχρι 28-2-2015.

«Πλήρεις υπηρεσίες παροχής υγείας θα πρέπει να προσφέρονται σε εκείνους τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι θα έχουν πληρώσει τις εισφορές τους για τέσσερα δίμηνα ή θα έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και θα μπορούν να ανανεώνονται ανά δίμηνο» όπως σημειώνεται στο υπόμνημα.

Ρυθμίσεις ΙΚΑ - ΟΑΕΕ

- Η ένταξη στη ρύθμιση των 100 δόσεων που ισχύει για το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ πρέπει να εκλογικευθεί περαιτέρω και να ισχύσει σε συνδυασμό με την κεφαλαιοποίηση των οφειλών που προτείνονται παραπάνω, αναφέρει η ΕΣΕΕ. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα μπορέσει να παράξει τα επιθυμητά αποτελέσματα, σημειώνει. Παράλληλα, πρέπει να διευρυνθεί το εύρος των καλυπτόμενων οφειλών ώστε να καλύψει και το χρέος που υπερβαίνει το 1 εκατομμύριο ευρώ. Αυτό μπορεί να γίνει με την εξίσωση των κριτηρίων που ισχύουν για την ρύθμιση των 100 δόσεων των φορολογικών οφειλών με τις αντίστοιχες για τις 100 δόσεις των ασφαλιστικών ρυθμίσεων.
- Να κατοχυρωθεί και να συμπληρωθεί το σύστημα επιβράβευσης των συνεπών με τις υποχρεώσεις τους επιχειρηματιών, το οποίο θα στηρίζεται όχι μόνο στις ακόμη περισσότερο μειωμένες εργοδοτικές εισφορές αλλά -με την απαραίτητη συνεργασία και των συναρμόδιων Υπουργείων- θα περιλαμβάνει και άλλα κίνητρα συνέπειας, όπως φορολογικά, χρηματοδοτικά κ.α.

Σχετικές ειδήσεις