ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκινά η νέα εποχή της διαπραγμάτευσης

Ξεκινά η νέα εποχή της διαπραγμάτευσης

Μια διαπραγμάτευση νέας εποχής, σε δύο επίπεδα με δικλείδες ασφαλείας και αλληλοσεβασμό ξεκινάει η ελληνική κυβέρνηση για να καθοριστούν όλα όσα έμειναν μετέωρα και ασαφή από τη συμφωνία του Eurogroup.

ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ, ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ

της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Στην Αθήνα δίνεται σήμερα (12/03/2015) το ραντεβού της διαπραγμάτευσης όπου θα βρεθούν τεχνικά κλιμάκια του Brussels Group στο οποίο μετέχουν στελέχη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ, το ESM/EFSM, με τους Έλληνες ομολόγους τους.

Η διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ και σήμερα θα έρθει στην Αθήνα η τεχνική ομάδα που θα συλλέξει μακροοικονομικά και δημοσιονομικά στοιχεία. Σε δεύτερη φάση, τη Δευτέρα θα έρθει τεχνική ομάδα που θα συλλέξει χρηματοοικονομικά στοιχεία καθώς και στοιχεία που σχετίζονται με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ωστόσο στη νέα αυτή διαπραγμάτευση, η διαδικασία, οι ρόλοι και η ατζέντα είναι αυστηρά καθορισμένοι και όχι χωρίς λόγο. Η νέα διάρθρωση των ρόλων, που καθορίζεται από τις λέξεις, από τη σημασία τους και από τις διαιδκασίες, διαχωρίζει για πρώτη φορά το επίπεδο της πολιτικής από το επίπεδο της οικονομίας (το τεχνικό), ένας διαχωρισμός που δημιουργεί ευελιξία, δίνει τη δυνατότητα για εναλλακτικές αλλά και λύσεις όταν δημιουργούνται αδιέξοδα.

Όπως εξήγησε χθες ο υπουργός Οικονομικών: «Οι εμπειρογνώμονες μπορούν να επισκέπτονται την Ελλάδα όταν χρειάζεται για πληροφορίες σε καθαρά τεχνικό επίπεδο. Θα υπάρχει ο χώρος δουλειάς τους. Θα ζητούν πληροφορίες και θα μεταφέρονται σε κάποιο χώρο, για παράδειγμα σε ένα ξενοδοχείο. Αυτό οργανώνουμε και οι υπηρεσιακοί θα μεταβαίνουν στον χώρο αυτό, διευκρίνισε. Από αύριο θα έρθουν κάποιοι, δεν θα έρθουν όλοι μαζί από ό,τι έχω ακούσει, στο πλαίσιο των συζητήσεων στις Βρυξέλλες. Θα έρχονται ανάλογα με τις ανάγκες των διαπραγματεύσεων.»

Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί με βάση τη συμφωνία της 20ης Φλεβάρη για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανακούφιση της κοινωνίας. Ωστόσο, όπως σημειώνει Ευρωπαίος αξιωματούχος, «οι Έλληνες δεν θα πρέπει να εφαρμόσουν το 100% των μέτρων που προβλέπει η διάσωση, καμία χώρα που είναι σε πρόγραμμα δεν το έχει κάνει, αλλά θα πρέπει να εφαρμόσουν μια σημαντική πλειοψηφία, ας πούμε το 70% που αναφέρεται» υποστήριξε η ίδια πηγή.

Πλέον οι διαπραγματεύσεις θα γίνονται σε δύο επίπεδα: η διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες για το Brussels Group θα είναι τόσο πολιτική όσο και τεχνική.

Για εξειδικευμένα ζητήματα, τα οποία πιθανόν θα ανακύπτουν σε σχέση με στοιχεία που καλείται να υποβάλει η ελληνική πλευρά κατά τη διάρκεια των συζητήσεων και προκειμένου να αρθούν αμφισβητήσεις ή ελλείψεις στοιχείων, θα δίνεται η δυνατότητα στο Brussels Group να ορίζει τεχνικούς συμβούλους που θα επισκέπτονται την Αθήνα, ούτως ώστε να γίνεται "on Site Exchange of Facts" (σ.σ. επιτόπου ανταλλαγή δεδομένων) για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο ΥΠΟΙΚ κ. Βαρουφάκης ερωτηθείς χθες σε τηλεοπτικό κανάλι για τις διαπραγματεύσεις, είπε ότι ξεκίνησε μία έντονη συζήτηση με τους 4 θεσμούς και την ελληνική ομάδα. Συζητήθηκαν μία σειρά από θέματα της ομάδας των Βρυξελλών και λήφθησαν αποφάσεις για την ημερήσια διάταξη και τη διαδικασία. Είναι μία στέρεη βάση. Συζητήθηκαν σειρά από ζητήματα, τα δημοσιονομικά, πώς θα εκμαιεύονται οι πληροφορίες από την Αθήνα, είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Οι τεχνικοί σύμβουλοι του BG που πιθανόν θα επισκέπτονται την Αθήνα θα συναντώνται με ομόβαθμούς τους. «Θα συζητήσουν μεθόδους εργασίας» δήλωσε νωρίτερα στο Reuters Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Πρέπει να συμφωνήσουν πως θα προχωρήσουν και για αυτό δεν πρόκειται να είναι μια πολύ μακρά συνάντηση» πρόσθεσε.

Η ατζέντα της διαπραγμάτευσης έχει τρία θέματα:

-Να εξειδικευτεί ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων σύμφωνα με τον οποίο θα κριθούμε ως χώρα πριν την 20η Απριλίου.

-Η πορεία της 4μηνης συμφωνίας γέφυρας για την συμφωνία Ελλάδας - Ευρώπης και η προοπτική για την ανάκαμψη-ανάπτυξη της Ελλάδας. Πώς θα εξασφαλιστεί η ρευστότητα για το επόμενο τετράμηνο και πως θα διαμορφωθεί η μετά του 4μηνου εποχή (με 3 στόχος πρωτογενές πλεόνασμα, το χρέος και τις επενδύσεις).

-Ροή πληροφοριών προς την Κομισιόν για τα δημοσιονομικά ώστε να υπάρχει αμφίπλευρη πληροφόρηση.

Σχετικές ειδήσεις