ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαρουφάκης: Στόχος δεν είναι η δόση, αλλά το τέλος της κρίσης

Βαρουφάκης: Στόχος δεν είναι η δόση, αλλά το τέλος της κρίσης

Η συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό μου, Μισέλ Σαπέν ήταν καθαρά εθιμοτυπική δήλωσε από το Παρίσι ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα αναζήτησης συμμαχιών από την πλευρά της κυβέρνησης, καθώς «το πρόβλημα στην Ευρωζώνη είναι κοινό».

«Η λογική των συμμαχιών είναι του 19ου αιώνα», πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης.

Αναφορικά με την αυριανή (12/03/2015) συνάντηση που θα έχουν ο υπουργός Οικονομικών και ο Αλέξης Τσίπρας με τον ΓΓ του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία ο κ. Βαρουφάκης αποκάλυψε, μιλώντας στην εκπομπή «Online» του MEGA, πως «με τον ΟΟΣΑ θα εξετάσουμε και θα διαμορφώσουμε το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης».

Ο κ. Βαρουφάκης διέψευσε τις φήμες ότι συναντήθηκε στο Παρίσι με τους κ.κ. Τόμσεν και Μοσκοβισί και σημείωσε πως με τον κ. Τόμσεν συναντήθηκε τελευταία φορά στο πλαίσιο του περασμένου Eurogroup.

Αναφορικά με την έναρξη των συνομιλιών με τα τεχνικά κλιμάκια, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι έχει μια πολύ καθαρή εικόνα από τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, όπου «συζητήθηκαν μία σειρά θεμάτων».

«Το πρώτο θέμα που συζητήθηκε αφορούσε στον τρόπο διαδικασίας των διαπραγματεύσεων. Συζητήθηκε, συγκεκριμένα, ο τρόπος που θα εκμαιεύονται οι πληροφορίες από την Αθήνα», υπογράμμισε ο κ. Βαρουφάκης και συμπλήρωσε πως «όλες οι διαπραγματεύσεις θα γίνονται στις Βρυξέλλες».

«Οι διαπραγματευτές θα έρχονται στην Αθήνα μόνο όταν χρειάζεται και οι συναντήσεις δεν θα γίνονται στα υπουργεία, αλλά σε ξενοδοχεία», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, αποκαλύπτοντας ότι τα πρώτα τεχνικά κλιμάκια θα φθάσουν στη χώρα μας την Πέμπτη (12/03/2015).

«Οι εισβολές στα υπουργεία έχουν τελειώσει. Η τρόικα έχει τελειώσει», ξεκαθάρισε ο κ. Βαρουφάκης.

Σε ερώτηση σχετικά με το στόχο της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης, ο κ. Βαρουφάκης είπε πως είναι «πρώτον η εξειδίκευση των μεταρρυθμίσεων, δεύτερον η διαδικασία έως τα τέλη Ιουνίου και τρίτον η δημοσιονομική πορεία. Στόχος είναι να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη ρευστότητα για το επόμενο 4μηνο».

«Στόχος είναι η νέα συμφωνία, η οποία θα αφορά την αναδιάρθρωση του χρέους, τη χρηματοδότηση της χώρας και το πλάνο των επενδύσεων. Στόχος είναι να φθάσουμε στον Ιούνιο με μία συμφωνία, η οποία θα βάλει τέλος στην αστάθεια και την κρίση. Θέλουμε τη ρευστότητα των θεσμών τόσο για την αποπληρωμή του ΔΝΤ, όσο και για την αποπληρωμή της ΕΚΤ. Στόχος δεν είναι η δόση, αλλά η σταθερότητα και το τέλος της κρίσης», πρόσθεσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Τέλος, σε ερώτηση για ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ, ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

«Σε τρόφιμα, φάρμακα, παραμεθόριο, νησιά, εστίαση και βιβλία δεν θα αλλάξει ο ΦΠΑ», επανέλαβε ο κ. Βαρουφάκης.

«Μετά τον Ιούνιο, θα υπάρξει μία διαπραγμάτευση για τη μείωση του ΦΠΑ», κατέληξε.

Σχετικές ειδήσεις