ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έγγραφο του ΔΝΤ επιβεβαιώνει τις διαφορές με τους Ευρωπαίους για την Ελλάδα

Έγγραφο του ΔΝΤ επιβεβαιώνει τις διαφορές με τους Ευρωπαίους για την Ελλάδα

Απόρρητο έγγραφο του ΔΝΤ για την Ελλάδαεπιβεβαιώνει την «πρόσφατη πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις που αφορά τον ΦΠΑ και το νέο φορολογικό σύστημααλλά θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο να μην πληρωθεί η δόση της 5ης Ιουνίου στο Ταμείο.

Στο σημείωμα του ΔΝΤ σημειώνεται ότι η επόμενη συνάντηση κορυφής στη Ρίγα, φαίνεται ότι θα είναι η τελευταία ευκαιρία για την περίπτωση κάλυψης της δόσης προς το Ταμείο.

Επίσης σύμφωνα με το ThePressProject το ΔΝΤ αναφέρεται στα εκκρεμή ζητήματα όπως στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, τα εργασιακά και την επαναπρόσληψη 4.000 δημόσιων υπαλλήλων επισημαίνοντας ότι τα θέματα αυτά αποτελούν εμπόδιο για την τελική συμφωνία μέσα στην εβδομάδα.

Aκολούθως, στο έγγραφο σημειώνονται οι διαφορές στην εκτίμηση μεταξύ ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κατάρρευση των διαπραγματεύσεων.

Στο έγγραφο καταγράφονται επίσης και τα σημεία σύγκλισης όπως η συμφωνία για μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα κάτω του 3% στα επόμενα δύο χρόνια αλλά και πάλι σε άλλο σημείο γίνεται σαφές ότι «καμία εκταμίευση δεν μπορεί να γίνει μέχρι να υπάρξει πλήρη συμφωνία» και καταλήγει λέγοντας ότι «πρέπει να τηρηθούν οι κανόνες και να μην επισκιαστεί η εντολή του Ταμείου».

Για τα «μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και το συνολικό τραπεζικό σύστημα μπορεί να δεχτεί έντονες πιέσεις. Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ επίσης σημείωσαν ότι υπάρχει δραματική επιδείνωση στην κουλτούρα πληρωμής των χρεών».

Σχετικές ειδήσεις