ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαρουφάκης: Οι δανειστές απαιτούν πράγματα που δεν θέλουν στις χώρες τους

Βαρουφάκης: Οι δανειστές απαιτούν πράγματα που δεν θέλουν στις χώρες τους

Σαφείς αιχμές κατά των δανειστών άφησε ο Γιάνης Βαρουφάκης, τονίζοντας ότι απαιτούν πράγματα που δεν αποδέχονται στις χώρες τους.

Παράλληλα, μιλώντας στον «αέρα» των «Παραπολιτικών», ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, ανέφερε ότι οι πιστωτές επιμένουν σε εναρμονισμένους συντελεστές για τα νησιά του Αιγαίου και όχι για νησιωτικά συμπλέγματα άλλων κρατών μελών, ωστόσο, κατέστησε σαφές πως «η κυβέρνηση και σε αυτό το θέμα απαιτεί ισονομία σε ευρωπαϊκή κλίμακα».

Ο κ. Βαρουφάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί επίσης και στο ζήτημα της αποπληρωμής των χρεών προς την ΕΚΤ, ξεκαθαρίζοντας πως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο το υπουργείο Οικονομικών θα δανειστεί 6,7 δισ. από τους εταίρους για να αποπληρώσει τα ομόλογα του προγράμματος SMP που είχε δημιουργήσει ο Τρισέ το 2010-2011 και τα οποία κρατάει η ΕΚΤ.

Το υπόλοιπο ποσό που ανέρχεται στα 27 δισ. ευρώ, σύμφωνα πάντα με τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ, θα πρέπει να αποπληρωθεί στο απώτερο μέλλον με την έκδοση ενός ομολόγου μακράς διαρκείας με την εγγύηση του ESM, ενώ στη συνέχεια, το ομόλογο αυτό θα μεταφερθεί στην ΕΚΤ, η οποία θα διαγράψει αυτομάτως τα προηγούμενα χρέη της χώρας.

Σχετικές ειδήσεις