ΚΟΣΜΟΣ

Η «νοσηρή» θεωρία που εξηγεί γιατί οι εξωγήινοι δεν έχουν έρθει σε επαφή μαζί μας στη Γη

Η «νοσηρή» θεωρία που εξηγεί γιατί οι εξωγήινοι δεν έχουν έρθει σε επαφή μαζί μας στη Γη
Φωτ.: Unsplash

Daily Mail: Ένας επιστήμονας αποκάλυψε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο οι εξωγήινοι πολιτισμοί καταστράφηκαν από εκρήξεις ακτίνων γάμμα 

Η εικασία ότι υπάρχει κάποια μορφή εξωγήινης ζωής πέρα από τον πλανήτη μας χρονολογείται από την αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη, ωστόσο οι άνθρωποι δεν έχουν ακόμη έρθει σε επαφή.

Όπως αναφέρει η Daily Mail έχουν υπάρξει διάφορες θεωρίες, αλλά ένας επιστήμονας αποκάλυψε ένα πιο πιθανό σενάριο: ότι οι εξωγήινοι πολιτισμοί καταστράφηκαν από εκρήξεις ακτίνων γάμμα (GRB).

Ενεργητικές εκρήξεις και εξωγήινοι πολιτισμοί

Οι GRBs είναι εξαιρετικά ενεργητικές εκρήξεις που έχουν παρατηρηθεί σε μακρινούς γαλαξίες, οι οποίες συμβαίνουν όταν ο πυρήνας ενός τεράστιου άστρου ξεμένει από πυρηνικά καύσιμα και καταρρέει υπό το βάρος του, εξαπολύοντας ένα τεράστιο «σούπερ νόβα» ακτινοβολίας.

«Πρόκειται για μια στενά εστιασμένη δέσμη», δήλωσε στη DailyMail.com ο καθηγητής αστρονομίας Dr. Frederick Walter. «Και, αν κατευθυνθεί μέσα από το επίπεδο του γαλαξία, θα μπορούσε ουσιαστικά να αποστειρώσει περίπου το 10% των πλανητών του γαλαξία».

«Είναι απλώς μία από τις πολλές πιθανές εξηγήσεις», σημείωσε, «κάπως νοσηρή, υποθέτω».

Μια τυπική έκρηξη αποδίδει μια φωτεινή δέσμη κατευθυνόμενης ενέργειας: ένα πεντάκις εκατομμύριο φορές τη φωτεινότητα του δικού μας ήλιου, περισσότερο από αρκετή, με άλλα λόγια, για να κάψει έναν εξωγήινο πολιτισμό καθαρά από την θέση του στο γαλαξία.

Ευτυχώς, με βάση δεκαετίες έρευνας από το τροχιακό Παρατηρητήριο Ακτίνων Γάμμα Compton της NASA, οι εκρήξεις ακτίνων γάμμα είναι σχετικά σπάνιες στον Γαλαξία μας, τον Γαλαξία μας. Όταν το 1991 εκτοξεύθηκε ο δορυφόρος του παρατηρητηρίου Compton, οι ερευνητές της NASA ανέμεναν να δουν περισσότερα «GRB». Όμως η πραγματικότητα αποδείχθηκε ότι αυτά τα εκρηκτικά γεγονότα «σούπερ νόβα» ήταν πολύ πιο συνηθισμένα σε νεότερους, μακρινούς γαλαξίες.

«Υπολογίζεται ότι υπάρχει μια έκρηξη ακτίνων γάμμα κάθε 100 εκατομμύρια χρόνια περίπου, σε οποιονδήποτε γαλαξία», σύμφωνα με τον Δρ Walter, ο οποίος έχει διδάξει ένα μάθημα για την αναζήτηση εξωγήινης ζωής στο Πανεπιστήμιο Stony Brook της Νέας Υόρκης.

«Σε ένα δισεκατομμύριο χρόνια, κατά μέσο όρο, θα μπορούσαμε να περιμένουμε να εξαλειφθεί ένας σημαντικός αριθμός πολιτισμών'» είπε, «αν υπήρχαν».

Άλλες εκτιμήσεις έχουν υποδείξει ότι οι εκρήξεις ακτίνων γάμμα θα μπορούσαν να συμβαίνουν τόσο συχνά όσο μία φορά κάθε 10 εκατομμύρια χρόνια ανά γαλαξία - αλλά οποιοδήποτε εύρος θα σήμαινε ότι πολλά εξωγήινα είδη θα μπορούσαν να εξαλειφθούν πριν προλάβουν να κάνουν μεγάλη εξερεύνηση του διαστήματος.

Η ηλικία του πλανήτη μας

Ο αστρονόμος του Stony Brook επεσήμανε ότι ο πλανήτης Γη έχει ηλικία περίπου 4,5 δισεκατομμυρίων ετών και χρειάστηκε σχεδόν τόσος χρόνος για να εξελιχθεί το μόνο τεχνολογικά προηγμένο είδος για το οποίο η ανθρωπότητα έχει σήμερα αποδείξεις: η ίδια η ανθρωπότητα. Αυτό θα σήμαινε, σαν ένα παιχνίδι ρωσικής ρουλέτας, ότι ο Γαλαξίας μας εκτιμάται ότι έχει βιώσει από 45 έως 450 τοπικά γεγονότα GRB στην ιστορία της Γης.

Σχετικές ειδήσεις